TUZLANSKI DOSJE

23.05.2017.
˝Cat - Građani protiv terorizma˝
Organizovana peticija i javna tribina

Tuzlarije


U sklopu studentske kampanje "Cat - Građani protiv terorizma" jučer je u Tuzli organizovano potpisivanje peticija povodom inicijative naših studenata i građana da se 22. maj obilježava kao Svjetski dan borbe protiv terorizma.

Tuzlarije


U poslednje vrijeme smo svjedoci da teroristički napadi u Evropi i svijetu uzimaju sve više maha i postaju prijetnja broj jedan svim građanima. Želja naših studenata iz Brčkog, Bijeljine i Tuzle jeste da inicijativa za međunarodni dan koji obilježava borbu protiv terorizma i pomen na sve tragično preminule u istim potekne upravo iz Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Tokom jučerašnje akcije skupljeno je preko 350 peticija koje će biti upućene ambasadoru BiH pri UN-u Milošu Vukašinoviću.

Tuzlarije


Nakon ulične akcije, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je Javna tribina pod nazivom "Da li je BiH plodno tlo za terorizam".

Tuzlarije


Svi zainteresovani studenti imali su priliku slušati izlaganja Aide Ganović, psihologa i stručnog konsultanta OSCE-ove misije u BiH, Adnana Pečkovića, istraživača na temu Nacionalizma u obrazovnim institucijama BiH i Miralema Tursinovića, direktora ORC Tuzla i istraživača na temu Ljudske sigurnosti na Balkanu.

Tuzlarije


Javna tribina je realizovana u saradnji sa OSCE misijom u BiH, a čitava kampanja je podržana od strane "Facebook-a" i "State departmenta".

Tuzlarije


Sve zainteresovane čitaoce pozivamo da se više informišu o studentskoj kampanji protiv terorizma na: www.facebook.com/CATBiH

Priredio(la):