TUZLANSKI DOSJE

23.05.2017.
Nakon Zagreba promocija u Tuzli
Promocija knjige „Kirurško liječenje bolesti debljine“


Kao plod dugogodišnje saradnje dva renomirana hirurga prof.dr. Miroslava Bekavca Bešlina iz Republike Hrvatske i docenta dr. Fuada Pašića iz Bosne i Hercegovine nastala je knjiga Kirurško liječenje bolesti debljine. U pisanju knjige su učestvovali i najprominentniji koautori iz dvije države koji u svakodnevnoj kliničkoj praksi liječe pacijente sa patološkom pretilošću/gojaznošću.

Tuzlarije


Ova knjiga je katalogizirana u nacionalnim knjižnicama dvije države i kao takva ima međunarodni karakter. Iza nas je promocija knjige koja se dogodila 22.5.2017 sati na najvišem nivou u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Promociju je vodio predsjednik Hrvatske akademije nauka akademik Zvonko Kusić. Pored njega promotori su bili prof.dr.Davor Štimac, prof.dr.Veljko Đorđević, prof. dr.Dragutin Košuta, prof.dr.Mirko Koršić i promotor iz Bosne i Hercegovine prof.dr.Samir Delibegović.

TuzlarijePrisutnim zvanicama su se obratili i autori knjige prof.dr.Bešlin i docent dr. Pašić. Promocija koja je bila upriličena u najvišoj kulturnoj instituciji u Hrvatskoj je iznimna čast za autore i koautore iz obje države. Velika posjećenost promocije i zainteresiranost naučne javnosti su bili divan pokazatelj da će ova jedinstvena stručno- naučna knjiga imati široku čitalačku publiku.

TuzlarijeOvo djelo se pojavilo 19 godina poslije knjige koju je napisao prof. Dragutin Košuta u Hrvatskoj, uz napomenu da knjiga sa ovakvom tematikom nije objavljena u Bosni i Hercegovini. Knjiga donosi najnovije informacije, stavove i originalne poglede na hirurško liječenje bolesti debljine.

Tuzlarije


U Hrvatskoj Akademiji znanosti i umjetnosti je najavljena druga promocija knjige za Bosnu i Hercegovinu a koja će se dogoditi 24.5.2017 u 19 sati u BKC u Tuzla. Pored promotora sa Zagrebačke promocije prof. dr.Dragutina Košute, prof.dr.Mirka Koršića i prof.dr. Samira Delibegovića, na promociji u Tuzli će se prisutnim obratiti i prof.dr.Midhat Jašić i akademik Enver Zerem uz autore knjige.

Možemo slobodno ustvrditi da se radi o velikom uspjehu UKC Tuzla, Tuzlanske i Bosansko Hercegovačke medicine jer jedan od autora docent Pašić Fuad šef Odjela opšte abdominalne hirurgije u Tuzli je prepoznat kao relevantan međunarodni stručnjak iz oblasti hirurškog liječenje patološke debljine. Sve ovo je rezultat dugogodišnjeg strukturalno dobro postavljenog projekata multidisciplinarnog liječenja patološke debljine od strane menađmenta UKC Tuzla a koji je dobio i međunarodnu valorizaciju.

S poštovanjem i čestitkama za docenta Pašića i koautore u knjizi iz multidisciplinarnog tima za liječenje debljine UKC Tuzla srdačno, s radošću najavljujemo Bosansko-hercegovačku promociju knjige „Kirurško liječenje bolesti debljine“ za 24.5. srijeda u 19 sati BKC Tuzla.

Priredio(la):