TUZLANSKI DOSJE

24.05.2017.
Jučer, zbog nevremena
Jedan avion preusmjeren, jedan let otkazan

Grmljavinsko nevrijeme uz povremene snažne udare vjetra i grad, uticalo je jučer i na avionski saobraćaj. Avion iz Ajndhovena, koji je u Tuzlu trebao da stigne u 16:35, nakon dugog kruženja na području Hrvatske preusmjeren je za Zagreb gdje se spustio u 17:41. S obzirom da je taj isti avion po dolasku u Tuzlu trebao u 17:05 sati da leti za Vaxjo, let Tuzla - Vaxjo je otkazan, a avion je iz Zagreba prazan odletio za Vaxjo odakle se na tuzlanski aerodrom vratio u 23:43.

Tuzlarije


Zanimljivo je da se u vrijeme kada je avion iz Ajndhovena bio na području Nove Gradiške u Hrvatskoj, u početnoj fazi spuštanja prema Tuzli, da se na tuzlanski aerodrom spustio avion iz Nirnberga i da je odmah nakon toga avion iz Ajndhovena promijenio kurs i umjesto prema Tuzli nastavio prema području Osijeka. Sve upućuje na to da je posada aviona iz Nirnberga imala problema sa spuštanjem kroz olujne oblake, te je nakon toga odlučeno da avion iz Ajndhovena zaustavi spuštanje prema Tuzli i u sigurnoj zoni izvan područja nevremena sačeka poboljšanje prilika.

Poboljšanje prilika čekao je i avion na tuzlanskom aerodromu koji je u 16:55 trebao poletjeti za London ali je krenuo sa četrdesetak minuta kašnjenja, u 17:34. U to vrijeme avion iz Ajndhovena je već bio na prilazu Zagreba gdje se spustio u 17:41. Nakon spuštanja u Zagreb više nije bilo vremena da avion krene za Tuzlu po putnike za Vaxjo. Taj let je otkazan ali su bar putnici iz Vaxja stigli u Tuzlu, a i avion kako bi mogao obaviti za danas planirane letove.

Situacija da jedan avion može poletjeti a drugi se ne može spustiti nije toliko neobična ako se pogleda prethodna slika. Avion je uzletio prema istoku, gdje su vremenske prilike bile povoljnije, a avion iz Ajndhovena trebao je da priđe aerodromu sa zapada. Kako izgleda to izbjegavanje područja sa nevremenom lijepo se može vidjeti na narednoj slici.

Tuzlarije


Avion iz Beograda za Banjaluku obišao je olujno područje s južne strane našeg aerodroma i izbjegao područje kroz kojeg je trebao da prođe avion iz Ajndhovena.

Priredio(la):