TUZLANSKI DOSJE

30.05.2017.
Održan Regionalni energetski forum – REF 2017 u Tuzli
Nagrađeni mladi stručnjaci

Tuzlarije


U Tuzli, u Bosni i Hercegovini, 24. i 25. maja, 2017. godine održan je treći stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum – REF 2017 u organizaciji Udruženja za razvoj NERDA.

Ove godine Forum je okupio oko 170 stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Kine, Finske, Poljske, Njemačke, Belgije, Austrije, a među njima su bili i predstavnici nekih od najvećih energetskih kompanija kao što su Global Power Group- Amec Foster Wheeler, Shanghai Electric Group Company i druge.

Tuzlarije


Na ovogodišnjem Forumu se posebno diskutovalo o potrebama Regiona i potrebi za velikim investicijama u energetici, demontaži termoelektrana na lignit te trgovini električnom energijom u Regionu i šire.

Tuzlarije


Poseban događaj u okviru REF 2017 bio je prilika za oko 20 mladih stručnjaka iz zemlje i Regiona, koji su na natječaj REF-a prijavili 12 grupnih i individualnih radova, te predstavilo projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije. Priliku da predstave svoje radove i projekte imali su predstavnici privatnih i javnih univerziteta te kompanija iz BiH i susjednih zemalja.

Tuzlarije


Nagrađena su četiri izvrsna rada, i to: prvo mjesto osvojile su Lejla Imširović i Jasna Nuhić sa International Burch University Sarajevo za njihov rad na temu upotrebe inovativnih vjetroturbina na krovu građevina u cilju rješavanja ekonomskih, energetskih i ekoloških problema; drugonagrađeni je Benjamin Cavrić, student II ciklusa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, za rad na temu svojstava i primjene trofaznog asinhronog kaveznog motora s paralelnim statorskim namotajima u generatorskom režimu rada.

Tuzlarije


S obzirom na izuzetan kvalitet i entuzijazam mladih stručnjaka, treće mjesto podijelili su: Azrina Avdić, pripravnica u RMU Banovići, za rad na temu analize energetske efikasnosti ventilatora svježeg zraka u TE Tuzla - BLOK 5 i Damir Prljača, mladi stručnjak u oblasti šumarstva za rad na temu optimalnog korištenja biomase iz izdanačkih bukovih šuma.

Tuzlarije


Radove mladih stručnjaka ocjenjivala je Komisija u sastavu: prof. dr. sc. Nenad Debrecin sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Jakub Osmić i prof. dr. sc. Amir Nuhanović sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije


Simbolične novčane nagrade dodijeljene su ovim mladih stručnjacima kao poticaj za njihov dalji stručni angažman i djelovanje u oblasti energetike imajući u vidu da je energetska tranzicija dugotrajan proces koji će sigurno realizovati današnji mladi profesionalci.

Priredio(la):