TUZLANSKI DOSJE

11.06.2017.
Voljom Općinskog vijeća Živinica
Prilazna svjetla Aerodroma ˝na čekanju˝

Tuzlarije


Dvije godine je probijen rok za izgradnju prilaznih svjetala Aerodroma "Tuzla". Često smo pisali o tom problemu, nerijetko i "prozivali" Aerodrom zbog kašnjenja ali činjenice do kojih smo došli govore da je važnu ulogu u probijanju roka odigralo i još uvijek igra Općinsko vijeće Živinice.

Da nešto nije u redu između Živinica i Kantona, koji je je vlasnik Aerodroma, dalo se naslutiti iz podatka da su se u razmaku od dva mjeseca delegacije Vlade TK i Živinica sastale dva puta, prvi put u Živinicama početkom aprila, drugi put u Tuzli krajem maja. Na oba sastanka, između ostalog, bilo je govora i o imovinsko pravnim problemima sa kojima se susreće Međunarodni aerodrom "Tuzla", a koji se u cijelosti nalazi na području Živinica.

O kakvim se to problemima radi nije saopšteno ali se ponešto može zaključiti i iz izvještaja sa ovih sastanaka "čitanjem između redova". Ipak, puno konkretniji odgovor daju službeni glasnici Općine Živinice pa tako u Službenom glasniku broj 3 od 14. marta 2017. godine, pronalazimo da je Općinsko vijeće Živinica na sjednici održanoj 28.02.2017. godine, u okviru 8. tačke dnevnog reda zaključilo sljedeće:

8. Odluka o dopuni Odluke o utvrđenom Javnom interesu za polaganje rasvjetnih stubova i polaganje podzemnih kablova broj: 10-05-4131/16 od dana 11.08.2016. godine, povlači se sa dnevnog reda uz sljedeći zaključak: da se izvrši dorada, a da se do tada obave konsultacije o daljoj sudbini kad je u pitanju općina Živinice i odnos uprave Aerodroma prema općini Živinice. U obzir uzeti zapošljavanje sa područja općine Živinice. Predlaže se da se pošalje dopis upravi Aerodroma da zajedno sa rukovodstvom Općinskog vijeća obavi razgovor i definišu se dalje relacije kad su u pitanju općina Živinice i Aerodrom Dubrave.

Zaključak neodoljivo podsjeća na IMT (ima li mene tu), samo na jednom višem nivou. Općinsko vijeće donošenje Odluke obrazlaže formalnom potrebom da se Odluka doradi, a u suštini donošenje Odluke uslovljava zapošljavanjem osoba sa područja općine Živinice, te definisanjem relacija između Aerodroma i Općine, ma šta to značilo.

Tuzlarije


Indikativna je i hronologija dešavanja. Općinsko vijeće Živinice je Odluku o utvrđenom Javnom interesu donijelo u augustu prošle godine. Pola godine poslije Odluka ide na dopunu, pa se skida sa dnevnog reda zbog potrebe da bude dorađena, i eto nije dorađena ni nakon 4 mjeseca.

Indikativno je i o čemu se razgovaralo na sastancima delegacija Vlade TK i Živinica. Na prvom sastanku bilo je govora o imenovanju članova Upravnog odbora u Domu zdravlja Živinice, a u vezi imenovanja jednog člana ispred Vlade TK premijer Gutić je rekao: "Kao što znate Općinsko vijeće je odbilo prijedlog Vlade kantona, odnosno prijedlog Ministarstva zdravstva i mi tu nećemo pristajati na bilo kakve ucjene". Logično pitanje je čime to Općina Živinice može ucjenjivati Vladu TK?

Na drugom sastanku razgovaralo se o realizaciji kapitalnih komunalnih projekata u Živinicama, o toplifikaciji, i opet je premijer Gutić iznio indikativan stav rekavši da će Vlada podržati ali ne može biti nosilac komunalnih projekata u lokalnim zajednicama. Zašto bi to rekao ako to Živinice nisu tražile?

Tuzlarije


U izvještajima sa ovih sastanaka nije objašnjeno o kakvim se ucjenama radi, ni zašto je premijer imao potrebu da naglasi da Vlada ne može biti nosilac komunalnih projekata u lokalnim zajednicama ali nije teško naslutiti da se neke stvari na relaciji Općina Živinice - Vlada TK prelamaju preko Aerodroma "Tuzla". Obje strane trebaju nešto od one druge strane. Vladi, kao vlasniku Aerodroma, trebaju "papiri" koje izdaje Općina Živinice, a sa živiničke strane u igri su zahtjevi u pogledu zapošljavanja na Aerodromu i toplifikacije, pa i odbijanje prijedloga Ministarstva zdravlja TK za imenovanje člana Upravnog odbora Doma zdravlja. Usput, Vladin prijedlog za člana UO ni nakon sastanka u Živinicama 03. aprila nije prošao na Općinskom vijeću 30. aprila. Činjenicu da većinu u Općinskom vijeću Živinica predvodi SDA, koja takođe predvodi većinu i u Skupštini i Vladi TK, navodimo tek kao kuriozitet.

Voljeli bi da nismo u pravu ali sve što smo naveli upućuje da su Aerodrom i prilazna rasvjeta kolateralna šteta u nastojanju Općinskog vijeća Živinice da obezbjedi nešto za Živinice na račun činjenice da se bez Općinskog vijeća ne može riješiti problem u vezi Aerodroma.

Nije sporno što se Općinsko vijeće bori za svoju lokalnu zajednicu ali jeste sporan način. Otezanje sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa direktno se odražava na bezbjednost avionskog saobraćaja, a indirektno ugrožava i saradnju Aerodroma sa Wizz Airom.

Jučer smo bili na lokalitetu prilaznih svjetala. Ništa se nije promijenilo od jesenas. Izbrojali smo 13 nosača stubova, koliko ih je i bilo, šuma koja je smetala smeta i dalje.Prilazna rasvjeta izgrađena je u dužini 720 metara, nedostaje još 180 metara pa da bi mogla biti i zvanično puštena u rad.

Dvije godine su prošle a rasvjeta nije završena. Uskoro će ljetna pauza u radu Općinskog vijeća Živinice, mjesta optimizmu nema. Bojimo se i pomisliti koliko bi "papirologija" mogla zaustaviti i proširenje putničkog terminala.

A.M.

Priredio(la):