TUZLANSKI DOSJE

14.06.2017.
Najava
Prvi sastanak Sektora - Ruralno poduzetništvo
Na posljednjoj Skupštini Mreže za Ruralni Rrazvoj u BiH (MRRBIH), održanoj u Sarajevu 08.05.2017. formirano je pet sektora radi funkcionalnijeg rada Mreže.

Tuzlarije


Prvi sastanak Sektora Ruralno poduzetništvo biti organizovan 16. juna (petak) 2017. godine u Tuzli, sa početkom u 11.00 časova u sjedištu Udruženja BOSPER, Bukinje b.b. (Staklenici kod Termoelektrane).

Tema sastanka je: Izrada Nacrta akcionog plana sektora.

Sastanak će biti organizovan u sklopu ALTER projekta koji implementira Mreža za ruralni razvoj u BiH.
Europa je odavno prepoznala ulogu poduzetništva u pokretanju gospodarskog rasta i diverzifikacije. Poduzetništvo je ključna komponenta strategije Europa 2020. za pametan i održiv rast uz sudjelovanje građana.

Mreža za ruralni razvoj BiH želi pokrenuti raspravu o tome koji je najbolji način za ostvarivanja zadanih ciljeva i potaknuti iznošenje novih vizija politika, pripremajući tako teren za novu generaciju programa ruralnog razvoja.

Promocija poduzetništva među poljoprivrednicima i ostalim građanima diljem BIH – kako onima s malim tako i onima s većim posjedima, iz ravničarskih ili planinskih područja te promocija kratkih opskrbnih lanaca glavni su prioriteti politike ruralnog razvoja koja ima za cilj oslobađanje potencijala ruralnog poduzetništva.

Pažnja je usmjerena na tri područja, s naglaskom na vezu politike ruralnog razvoja i ruralnog poduzetništva:

• Sektore ruralnog poduzetništva u nastajanju
• Društvene aspekte ruralnog poduzetništva
• Pokretače ruralnog poduzetništva – kako prevladati prepreke

Nadamo se da ćete dati doprinos ovoj važnoj temi svojim prisustvom i javnosti pružiti dio informacija, naročito sada kada je donošenje državne strategije za ruralni razvoj jedna od ključnih zadataka na putu prema Evropskoj uniji.

Priredio(la):