TUZLANSKI DOSJE

23.06.2017.
Ljepota ramazana u Koraju

Ramazan, mjesec posta, muslimani i muslimanke iz Koraja doživljavaju na poseban način. To ni ne čudi ako se uzme u obzir da islamska vjerska tradicija u ovom mjestu ima svoje korijene od prvih koraka prihvatanja islama od strane starosjedilačkog stanovništva, o čemu svjedoče brojne vjersko – prosvjetne ustanove, džamije, medresa, mekteb...U Koraju postoje četiri džamije u kojima se tokom ramazana intenzivnije obavljaju molitve.

Tuzlarije


– S tim što dvije funkcioniraju non-stop, odnosno aktivni imami su u dvije džamije, u Čaršijskoj džamiji i u džamiji u Kovačevićima. Džamija Donja Mahala koja je jedna od najstarijih džamija u BiH ne fukcionira u puno kapacitetu, već samo po potrebi i uz ramazan. Kao i svugdje u Bosni i Hercegovini, tradicija je ovdje zadržana, a njegujemo je posebno kroz ramazan, kazao je Mersudin ef. Nakičević iz Medžlisa Islamske zajednice Čelić.

Kada govorimo o Čaršijskoj džamiji graditelj je izveo veoma ukusan stil i oblik ove džamije. Građena je od lomljenog kamena i pokrivena četverostrešnim krovom. Osnovica džamije, bez sofa, je pravougaonik sa stranicama 10, 20 x 9 m, a debljina zidova je 80 cm. Imala je drvenu munaru visoku oko 15 m, koja je zamijenjena novom munarom od betona izgrađenom 1989. godine. Džamija je zapaljena u posljednjem ratu 15. juna 1992. godine. Obnovljena je u sasvim drugom arhitektonskom stilu sa dosta visokom munarom, što opet odudara od nekadašnjeg urbanog ambijenta korajske čaršije, istakao je u svom kazivanju prof. Alija Hamzić.

Tuzlarije


– Džamije u Koraju su obnovljene nakon ratnih dejstava i to Čaršijska džamija 2002. godine, džamija u Kovačevićimia 2004., džamija u Donjoj Mahali ili Atik džamija 2006. godine. Atik džamija vodi porijeklo još iz turskog vakta. Za nju se veže 1516. godina i prošle godine smo obilježili petstotu godišnjicu postojanja ove džamije. Za Čaršijsku džamiju se veže 1856. godina, dok je u Kovačevićima dosta mlađa džamija. Četvrta džamija je izgrađena poslije rata, ona se nalazi na Gajevima i svi ibadeti se obavljaju u njoj tokom ramazana, rekao je Mersudin ef. Nakičević iz Medžlisa Islamske zajednice Čelić.

Prema nekim procjenama, Atik džamija u Koraju je četvrta po redu koja je izgrađena u Bosni i Hercegovini i datira još od 1516. godine, a kamen temeljac postavilo je Osmansko carstvo koje je, prema predaji, Koraju dalo ime. (Prema zapisima o Koraju "Vrijeme nezaborava" E. Čustović - kaže se da je Sultan Mehmed Fatih II dolazeći u Koraj sa obližnjeg brežuljka pogledao prema mjestu i uzviknuo " Ah, ovo je mjesto kao raj i tako nastade naziv Koraj).

Tuzlarije


U sklopu vakufskog kompleksa u Koraju je i tekija vakifa hadži Džemila Karamovića. Na ovom prostoru je i musafirhana, vakufska kuća, još neki prateći objekti i Čaršijska džamija.

– U razgovoru sa šejhom tekije u Gornjoj Tuzli Asimom efendijom Čakalom je odlučeno da se porodična kuća hadži Džemila Karamovića pretvori u tekiju i da se pod tim nazivom uvakufi. 2012. godine je tekija i svečano otvorena, a ovom činu je prisustvovalo oko 300 gostiju, dodaje efendija Nakičević.

Koraj danas ima obnovljenu infrastrukturu, milion sadnica voća, skromnu sušnicu, polja zasađena povrćem i svoje vrijedne mještane. Ukoliko odlučite upravo tamo da pazarite domaće proizvode zasigurno nećete pogriješiti.

Tuzlarije


Tuzlarije


U mjesecu junu, Korajci su i ove, kao i prethodnih godina, prisjetiti nemilog 15. juna 1992. godine koji je za Korajce ima poseban značaj. Naime, na taj dan, stigao je ultimatum od strane velikosrpskog agresora i svi stanovnici ovog područja su protjerani sa svojih ognjišta. Taj dan se obilježava kao početak agresije na ovom području.

U julu mjesecu u Koraju će biti upriličeno dosta zanimljivih kulturno-zabavnih sadržaja. Svi vi koji do sada niste posjetite Koraj i uvjerite se u gostoprimstvo mještana koje se ne viđa tako često.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):