TUZLANSKI DOSJE

29.06.2017.
Održana 17. sjednica Kolegija gradonačelnika
Imamović: ˝Došlo je vrijeme da uredimo Ilinčicu˝

Tuzlarije


U prostorijama Gradske uprave Tuzla danas je održana 17. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje je razmatran Nacrt Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli i Odluka o provođenju Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli.

Tuzlarije


Također su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu i poslovanju za 2016. godinu, javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, Tržnice-pijace d.o.o. za usluge i trgovinu Tuzla, i d.d Centralno grijanje Tuzla za 2016. godinu.

Tuzlarije


- Danas smo razmatrali Nacrt Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli i Odluku o provođenju Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli. Došlo je vrijeme da uredimo Ilinčicu.

Tuzlarije


Tamo smo, uz onaj jedan objekat koji svi poznajemo, zovu ga Šumareva kućica, predvidjeli izgradnju etno sela i motelski smještaj, dosta rekreativnih objekata, jedan objekat sa elementima zoo parka, kao jedan rezervat za jelene posebno i dosta rekreativnih terena i sličnih sadržaja. U okviru etno sela bi bili bungalovi, a predvidjeli smo i dosta pošumljavanja. Nakon javne rasprave, idemo na utvrđivanje ovog plana i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, nakon čega bi pristupili raspisivanju konkursa. Ako pronađemo investitora koji bi tu gradio, onda se i mi tu pridružujemo sa gradnjom naše infrastrukture i mislim da će to biti važno mjesto za građane Tuzle.

Tuzlarije


Prvo treba sačuvati šumu Ilinčice, treba je pošumiti na takav način da spriječimo klizišta, određene dijelove u blizini naselja, zaštiti od šumske krađe, obnoviti šumu i tamo dovesti život, objekte koje će ljudi čuvati, čuvajući svoje objekte oni će čuvati okolinu, javne objekte, terene i ceste. Isto tako Ilinčici treba dati tretman javnoga parka, kako u aktivnostima odnosu Komunalca, tako i u odnosu policije, ulične rasvjete i tako dalje. Mislim da bi to moglo postati omiljeno okupljalište građana Tuzle, dakle, jedno izletište u blizini grada, ali i gostiju grada kojih je sve više, sve više postajemo turistički centar
, rekao je Imamović te dodao:

Tuzlarije


- Razmatrali smo izvještaje preduzeća Tržnice-pijace i Centralno grijanje Tuzla i uputit ćemo ih ka Gradskom vijeću. Tržnice-pijace imaju realnih problema, imaju zabilježen gubitak od 113 hiljada konvertibilnih maraka. Razlog tome je veliko investiranje u krov pijace i činjenica otvaranja velikog broja tržnih centara, ali i nelojalna konkurencija u nekim drugim pijacama u kojima se ne ispunjavaju baš svi uslovi prema tržišnoj i drugim inspekcijama FBiH, TK i Grada Tuzla, kao što se to u jednom javnom preduzeću kao što su naše pijace. Predviđene su mjere štednje, kako bi se ovaj problem prevazišao. I naš zadatak u narednom periodu bit će snažnija podrška firmi Tržnice-pijace. Što se tiče preduzeća Centralno grijanje Tuzla, to je najbolje centralno grijanje u BiH, najsigurnije, najbolje po kvalitetu i po cijeni, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Priredio(la):