TUZLANSKI DOSJE

01.07.2017.
U Tuzli održana Vidovdanska akademija
U Vladičanskom dvoru u Tuzli, sinoć je održana Vidovdanska akademija. Posjetioci su na ovoj kulturno – umjetničkoj manifestaciji uživali u programu, koji je priredilo Srpsko kulturno i prosvjetno društvo ”Prosvjeta” iz Tuzle.

Tuzlarije


U sklopu kulturno – umjetničkog programa učestvovali su prof. Radica Drinić iz Bijeljine, KUD “Nova Janja” iz Janje, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Bogoljublje” iz Doboja i Sekcija “Jutra plavog sljeza” iz Tuzle.

Predsjednik “Prosvjete” u Tuzli Milan Cvjetinović istakao je da se održavanjem ovakvih kulturnih sadržaja, kao što je i Vidovdanska akademija, svim građanima omogućava da uživaju u nastupu izuzetnih umjetnika.

– Vidovdanska akademija je manifestacija koju organizuje ”Prosvjeta” kojom zapravo želimo da obilježimo Vidovdan, koji je prije svega religijski praznik, ali i praznik srpskog naroda. On je za srpski narod veoma značajan i sa istorijskog, sociološkog, biološko – egzistecijalnog i raznih drugih aspekata, istakao je za RTV Slon Milan Cvjetinović – predsjednik Srpskog prosvjetnog – kulturnog društva ”Prosvjeta” Tuzla.

Kako je dodao Cvjetinović, Vidovdanska akademija je između ostalog održana u znak sjećanja na Kosovsku bitku iz 1389. godine.

– Slavi se Odluka i odbrana dostojanstva, odbrana religije i kulture srpskog naroda. To su značajni faktori koji određuju da se prema tome odnosimo u sadašnjosti, a i budućnosti, kao što smo se prema ovom problemu odnosili u prošlosti, kaže Cvjetinović.

Kako je najavljeno iz tuzlanske ”Prosvjete” i u narednom periodu će nastojati organizirati ovakve i slične sadržaje.

D.D.

Priredio(la):