TUZLANSKI DOSJE

02.07.2017.
Bosanski ćilimi ukrasili Trg slobode

Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost naroda u Bosni i Hercegovini. Već 20 godina članice BosFama (Bosanska familija) iz Tuzle izrađuju prekrasne ćilime, a ovih dana upriličile su i izložbu na Trgu slobode.

Tuzlarije


Prema riječima Raseme Germić, koja je već dvanaest godina u BOSFAM-u, osim izrade ćilima žene u udruženju se bave i tkanjem odjeće i marama, te raznih rukotvorina.

- Najprije sam pohađala kurs i tako sam naučila da izrađujem ćilime. Za izradu jednog ćilima potrebno je mnogo vremena, nekada i do dva mjeseca. Sve zavisi od dezena i mustre, ali i velićine ćilima, dodaje Germić.

Udruženje Bosanska familija – BOSFAM je bosanska nevladina organizacija sa sjedištem u Tuzli. BosFam djeluje na načelima humanosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i dobrovoljnosti kao nevladina organizacija čiji je osnovni cilj pružanje pomoći u savladavanju patnje, bijede i siromaštva.

- Naše mušterije su uglavnom stranci, ali i naši građani koji u Bosnu i Hercegovinu dođu za vrijeme odmora. Na ovaj način žene u našem udruženju uspiju da zarade nešto novca, a u mom slučaju od ovoga posla školujem djecu - dodala je Germić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ćilima održana je u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2017".

S.P.

Priredio(la):