TUZLANSKI DOSJE

03.07.2017.
Likovna kolonija Breške:
Brežački krajolik velika inspiracija za umjetnike

Međunarodna likovna kolonija ”Breške”, 18. po redu, otvorena je sinoć u župnoj crkvi u Breškama, a okupila je umjetnike iz Bosne i Hercegovine i država okruženja.



Prvog dana umjetnici su proveli radno u veoma prijatnom ambijentu dvorišta župne crkve.

Pod krošnjama višedecenijskih stabala umjetnici su slikali različite motive shodno svojoj inspiraciji. Među njima je i Slaven Jurić, akademski slikar iz Zagreba (Hrvatska) koji prvi put učestvuje na ovoj koloniji.

Tuzlarije


- Kolega Boris Pejić iz Tuzle me je pozvao da uzmem učešće na ovoj koloniji. Moram priznati da su dojmovi prvog dana same pohvale. Jako mi se sviđa pejzaž u Breškama jer je mjesto odvojeno malo od grada. Prvi put sam uopšte u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i radujem se da vidim malo i Tuzlu - kaže Jurić.

Dodaje da prva slika koju radi nastaje po promatranju. U ovom slučaju riječ je o jednom od mnogobrojnijih stabala lipe koja se mogu vidjeti u dvorištu.

- U okruženju oko crkve najviše su zastupljene lipe i odmah sam prvo to učio, te sam odlučio da prenesem na platno. Predivan je pogled i na samo mjesto, mnoštvo je brežuljaka iz kojih se naziru krovovi kuća. Trenutno radim sa uljanima bojama. Ulje je jedna od najstarijih slikarskih tehnika i najkvalitetnija je jer nudi velike mogućnosti umjetniku, dodao je Jurić za Tuzlarije.

Osim Jurića, svoje mjesto pod brežačkim lipama našla je i umjetnica Martina Andrejević iz Beograda (Srbija).

Tuzlarije


- Ja također prvi put učestvujem na ovoj koloniji i moram da pohvalim organizaciju. Za sada sve protiče u najboljem redu. Mjesto je jako inspirativno tako da će moja prva slika upravo i oslikavati ovaj prostor gdje se nalazim - istakla je Andrejević.

Slikarka Zehrina Karić iz Lukavca već drugi put učestvuje u radu kolonije. Tuzlanska javnost imala je priliku upoznati na samostalnoj izložbi koju je organizirala u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

Tuzlarije


- Upravo na ovoj koloniji je došlo do saradnje što je na kraju rezultiralo i mojom izložbom u Galeriji Kristian Kreković. Sretna sam da sam ponovo tu. Koristeći tehniku akril na platnu nastavljam da slikam motive svemira i nebula, na svoj neki način. Ove godine sam također odlučila da pored ove slike, naslikam i župnu crkvu u Breškama - kazala je Karić za Tuzlarije.

Osamnaesta godina trajanja kolonije dovoljno govori o značaju ovog kulturnog događaja, koji je postao prepoznatljiv u BiH, ali i regionu.

- Samim tim se i odabir umjetnika obavlja po nekim kriterijima. Uglavnom se radi o afirmisanim umjetnicima, tako da je za sve nas ovo zaista jedno vrijedno i značajno iskustvo - dodala je Karić.

Osamanest godina Breške pružaju ljepotu stvaranja i posebnu inspiraciju. Tokom kolonije nastane na desetine umjetničkih djela, a i ove godine organizator je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Tuzla. Djela koja će umjetnici napraviti ostat će trajno bogatstvo HKD "Napredak" i cijele države.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):