TUZLANSKI DOSJE

16.07.2017.
Sonja Stolić i Srđan Samardžić pobjednici 1. noćnog polumaratona u BiH

Tuzlarije


Pod sloganom "Pokaži da možeš" u Tuzli je sinoć održan prvi noćni polumaraton u BiH. U organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba "Rekreativci" Tuzla, a uz podršku kompanije Lactalis BH, grad soli tako je postao prvi grad u našoj zemlji, ali i šire, koji je bio domaćin jednog noćnog polumaratona.

Tuzlarije


Trku dugu 21 kilometar i 100 metara uspješno je istrčalo više od 400 polumaratonaca, profesionalnih atletičara i rekreativaca, iz BiH, regije te brojnih evropskih zemalja.

Tuzlarije


U ženskoj kategoriji pobjedu je ostvarila Sonja Stolić iz Srbije, koja je ovaj noćni atletski izazov savladala za 1:21:24. Drugo mjesto ostvarila je Lucia Kimani (1:21:45), treće Jelena Kostić (1:30:00).

Tuzlarije


U muškoj kategoriji pobijedio je Srđan Samardžić iz BiH sa ostvarenim vremenom od 1:15:02. Drugo mjesto ostvario je Slaviša Bunić (1:17:22), treće Alija Imamović (1:17:23).

Tuzlarije


- Izuzetno smo zadovoljni odzivom trkača koji su bili najvećim dijelom iz BiH, ali imali smo učesnike i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra. Sretni smo što smo ovom uspješnom organizacijom postali dio istorije, jer smo prvi ponudili noćni polumaraton koji se trči ulicama grada u Bosni i Hercegovini, izjavio je Edin Hurić, direktor 1. noćnog polumaratona.

Tuzlarije


Trka je startala na Panonskim jezerima, a svi učesnici "pokazali su šta mogu" trčeći dionicom koja je vodila zapadnim dijelom grada, kroz centar te istorijsku jezgru Tuzle, prema mostu sa kipovima i Narodnom pozorištu, kroz Aleju, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, da bi u konačnici stigli na cilj - Panonska jezera. Osim polumaratona, s ciljem uključivanja onih koji nisu bili spremni za dionicu dugu 21, 1 kilometar, upriličena je FunRun trka, duga 5 kilometara na kojem je sudjelovalo više od 200 trkača. Prijatelj ovog projekta bila je kompanija Lactalis BH.- Našim sponzorstvom željeli smo podržati razvoj rekreativnog sporta u Tuzli. No, ova utrka je, osim sportskog karaktera zasigurno imala i turistički značaj za sam grad, jer je trkače provela kroz najljepše dijelove Tuzle, a ujedno je i prvi noćni polumaraton upriličen u BiH, izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora kompanije Lactalis BH, te dodao kako u skladu sa vrijednostima kojima se rukovode, rado podržavaju brojne projekte širom BiH koji za cilj imaju promociju zdravih životnih navika.

Tuzlarije


Tako je za sve učesnike 1. noćnog polumaratona u Tuzli, nakon napornog atletskog izazova i prolaska kroz cilj uslijedilo osvježenje Dukat Fit proteinskim napicima.

Tuzlarije


U kasnim satima dobra zabava u Tuzli nastavljena je uz muzički program Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, u okviru kojeg su nastupitili Van Gogh, Sopotproject, No rules, Sassja, Raggulation i Untold.

Priredio(la):