TUZLANSKI DOSJE

20.07.2017.
Održana sjednica Kolegija
Imamović ispunio 50 % obećanja prije kraja druge godine mandata

Tuzlarije


Na danas održanom Kolegiju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, saopšteno je niz lijepih vijesti, koje se tiče zapošljavanja na području našeg grada. U Budžetu Grada Tuzla za 2017. godinu planirana su sredstava za razvoj poduzetništva i poticaj zapošljavanju u ukupnom iznosu od 450.000 KM. Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti je predložila Program raspodjele sredstava kroz četiri programa i to: zapošljavanje i nova radna mjesta, siguran start, zapošljavanje ranjivih kategorija i školovanje za sigurno zaposlenje.


- Imajući u vidu pozitivne rezultate iz prethodne dvije godine, te iskazani interes i zadovoljstvo privrednih subjekata ovakvim oblikom direktne podrške, u Budžetu Grada Tuzla za 2017. godinu, za mjere direktne podrške zapošljavanja i podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima, planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 450.000 KM, što je u odnosu na 2016. godinu, trostruko povećanje sredstva, rekao je između ostalog šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Vedran Lakić.


Ukupan iznos sredstava predviđenih za program "Zapošljavanje i nova radna mjesta" je 250.000 KM, a iznos novčane podrške po jednom zaposlenom radniku je 2.000 KM. Podrška je usmjerena na sufinasiranje uplata doprinosa za penzijsko i zdravstveno osigurane, dok platu za zaposlenog obezbjeđuje poslodavac. Navedenim projektom ukupno su podržana 64 poslovna subjekta i 125 novih radnih mjesta.

Pored podrške subjekata za upošljavanje novih osoba sa evidencije nezaposlenih, zatim podrške na ime zapošljavanja ranjivih kategorija (osoba sa invaliditetom), te stipendiranja učenika koji se upišu za deficitarna zanimanja, u 2017. godini, pokrenut je novi oblik i linija podrške u okviru Projekta "Siguran start".

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo postignutim ali je naglasio da se niko nije javio da zaposli osobu sa invaliditetom te smatra da se treba ozbiljno pristupiti tom problemu. Poslodavci koji zaposle osobu sa invaliditetom dobijaju 2.500 KM, s tim što nisu u obavezi plaćati ostale doprinose.Danas je bilo riječi i o školovanju za sigurno zaposlenje pa je pojašnjeno da svaki učenik, koji upiše jedan od deficitarnih zanata, dobija mjesečno 50 KM, osiguranu praksu, te sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. Nedostaju obućari, slastičari, pekarski radnici, mehaničari, kuhari i drugi zanatski smjerovi.

Projektom "Siguran start" nastoji se povećati broj i održivost novoregistrovanih samostalnih djelatnosti i pravnih lica na području grada Tuzla, s ciljem povećanja zaposlenosti. Ovim Projektom predviđena je podrška na ime refundiranja trškova registracije firme, sufinansiranja troškova doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za registrovanu djelatnost, sufinansiranje nabavke sredstava za rad, opreme i repromaterijala, sufinansiranje troškova zakupa poslovnog prostora, te sufinansiranje troškova poslovnih usluga (informatičkih, pravnih, marketinga, knjigovodstva i sl). Korisnici mogu aplicirati i ostvariti pravo samo na jedan od navedenih oblika podrške, koji maksimalno može iznositi do 3.000 KM, odnosno kod nabavke opreme ili sufinansiranja zakupa poslovnog prostora, od 50 % iznosa ovih troškova, a najviše do 3.000 KM.

Za mjere podrške u okviru Projekta "Siguran start", raspoloživa su sredstva u iznosu od 150.000 KM.Imamović je obećao da će za 4 godine mandata zaposliti 4000 osoba, prije kraja druge godine ostvareno je 50 % obećanja, a gradonačelnik kaže da će do kraja mandata biti i više od obećanog. To bi svakako bila lijepa vijest za sve koji su na Birou za zaposlenje jer sigurno zaposlenje znatno utiče na ostanak mladih ljudi u Tuzli. Zaključeno je da se za narednu budžetsku godinu predloži povećanje sredstava namijenjenih za razvoj poduzetništva i zapošljavanje, sa ovogodišnjih 250.000 KM na minimalno 350.000 KM, kao i povećanje izdvajanja iz Budžeta Grada Tuzla za ostale programe zapošljavanja i razvoja poduzetništva.

S.M.

Priredio(la):