TUZLANSKI DOSJE

21.07.2017.
Katarina Pavljašević i Ena Ovčina poklonile publici „Ljetnu promenadu“

Koncert klasične muzike "Ljetna promenada“ održan je sinoć u izuzetno posjećenoj Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2017.“

Večer ispunjenu klasičnom muzikom tuzlanskoj publici poklonile su dvije mlade i izuzetno uspješne umjetnice, violinistica Katarina Pavljašević i pijanistica Ena Ovčina.

Tuzlarije


- Zajedno nastupamo već nekoliko godina i jako dobro funkcionišemo na sceni. Večerašnji koncert bio je veliko zadovoljstvo za nas, a sudeći po reakcijama, i publika je uživala - kazala je Katarina Pavljašević.

Ova višestruko nagrađivana šesnaestogodišnja violinistica školovanje je prošle godine nastavila u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, u klasi profesorice Biljane Stevanović.

- Izuzetno sam zadovoljna svojom prvom godinom u Beogradu. Mnogo toga sam naučila. Imam sjajnu profesoricu, s kojom odlično sarađujem. Mislim da sam dosta napredovala, a školovanje u Beogradu donijelo mi je brojna nova muzička saznanja, prijateljstva, muzičke saradnje - dodala je Katarina.

Tuzlarije


I Ena Ovčina školovala se izvan granica BiH. Titulu magistra klavira stekla je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je tokom školovanja osvajala brojna priznanja i imala izuzetno zapažene nastupe. Danas radi kao profesor klavira u tuzlanskoj Osnovnoj muzičkoj školi.

- Mislim da je dobro znanje sticati na različitim mjestima, kao što sam se ja školovala u Zagrebu i kao što se Katarina danas školuje u Beogradu. Ja sam oduvijek znala da ću se vratiti i da ću svoje umjetničko djelovanje nastaviti u Tuzli. Što se tiče moje i Katarinine saradnje, počela je kao školska, prije nekoliko godina. Ubrzo smo shvatile da se jako dobro umjetnički nadoponjavamo i da odlično funkcionišemo u zajedničkom sviranju i od tada sviramo zajedno. Priprema ovog koncerta bila je istinsko zadovoljstvo, a program smo birale zajednički - ističe Ena.

Na sinoćnjem koncertu su se mogla čuti djela Gliera, Schuberta, Masseneta, Lhotke, Williamsa, a publika koja je tople julske noći došla u Međunarodnu galeriju portreta, sa „Ljetne promenade“ je Katarinu i Enu ispratila gromoglasnim aplauzom.

S.P.

Priredio(la):