TUZLANSKI DOSJE

27.07.2017.
Saopštenje za javnost
Trend povećanja turističkog prometa se nastavlja
U vezi članka koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama sa tvrdnjom da Gradačac ima veći broj noćenja od Grada Tuzla, i činjenice da smo svojom djelatnošću direktno uključeni u rad turističke privrede i turističke zajednice TK, dajemo slijedeće saopštenje:

Tuzlarije


Prema zvaničnom izvještaju o radu Turističke zajednice tuzlanskog kantona (TK) za 2015.godinu, broj ostvarenih turističkih noćenja je u porastu od 14, 2 % u odnosu na 2014.godinu. Posebno je u porastu broj domaćih noćenja ( povećanje od 21%) od čega se najmanje polovica uvećanog broja domaćih turističkih noćenja odnosi na Grad Tuzlu, a ostalo na druge općine TK. Isto tako, trend povećanja turističkog prometa se nastavlja i u 2016.godini, tako da su u periodu oktobar 2015.g.- april 2017.g., realizirana 66.648 noćenja na općini Gradačac i 66.311 noćenja na području grada Tuzla.

Tuzlarije


Međutim, veliki procenat (94%, 62.688 noćenja) ostvarenih noćenja u opštini Gradačac se odnosi na boravak pacijenata Banje Ilidža koji su oslobođeni plaćanja turističke boravišne takse i čije troškove boravka i liječenja snose fondovi zdravstvenog osiguranja kantona iz kojih dolaze pacijenti. Ovi boravci nemaju nikakve veze sa turizmom, ostvarivanjem dobiti i stvaranja neke nove vrijednosi za lokalnu zajednicu. To se najbolje vidi iz podatka da je u tom periodu na opštini Gradačac naplaćeno svega 10.252, 50 KM boravišne takse (iznos boravišne takse je 2 KM, broj prijavljenih turista 5.126), a na području Grada Tuzla 9, 6 puta više – 98.534, 89 KM naplaćene boravišne takse, od ukupno 179.267, 09 KM naplaćene boravišne takse na području TK. Dakle, u posmatranom periodu je na području grada Tuzla naplaćeno 55 % od ukupno naplaćene turističke takse na TK, i ostvareno 44.141 više noćenja turista nego u Gradačcu. Više naplaćene boravišne takse od Gradačca imaju općine Lukavac i Srebrenik, što svrstava opštinu Gradačac tek na četvrto mjesto po broju turističkih noćenja na TK, obzirom na kriterij naplate boravišne takse svakom turisti, što je zakonska obaveza svakog iznajmljivača usluga noćenja prema stranom ili domaćem gostu. (osim, pacijenata zavoda zdravstvenog osiguranja ili radnika firmi koje izvode radove na području grada ili općine i koji nemaju nikakve veze sa turizmom).

TuzlarijePoređenja radi, prijava boravka pacijenata Banje Ilidža u Gradačcu kao turističkih noćenja je kao da bi i tuzlanski Dom penzionera svojim nekomercijalnim kapacitetom od 193 ležaja i 100%-om popunjenošću na godišnjem nivou ( 69.480 noćenja), ta noćenja prijavljivao kao turistička noćenja na području grada Tuzla, što naravno, nikome u Tuzli ne pada na pamet.
Informaciju o Gradačcu kao gradu iz TK koji realizuje najveći broj turističkih noćenja na području TK, prvi je još u martu mjesecu 2017.g. u jednom dnevnom listu iznio g. Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u vladi TK, pogrešno tumačeći prezentovane podatke turističke zajednice TK i svog ministarstva, vjerovatno ponešen činjenicom da jako voli svoj grad. Nažalost, ničim izazvani, u jeku turističke sezone u Tuzli kada smo svjedoci dolaska u Tuzlu velikog broja turista i kada na svakom uglu slušamo strane jezike, , nedavno su neki od tuzlanskih portala ponovo „aktivirali“ ovu ministrovu izjavu bez bilo kakvih provjera iznešenih podataka koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Upravo ovakva neistinita saopštenja, članci i činjenica da se u grad Tuzlu, kao podrška projektima, vratilo svega 10% od prikupljenih sredstava od naplate boravišne takse i turističke članarine (jedino se naplaćuje na području TK), treba da ubrzaju formiranje turističke zajednice Grada Tuzla koja će samostalno i profesionalno voditi brigu o daljem razvoju turizma našeg grada, realizovati nove razvojne projekte i od prikupljenih sredstava plaćanja boravišne takse na području grada Tuzla finansirati nove ideje i projekte u turizmu.

I na kraju, najvažnije od svih ovih iznesenih statističkih podataka je da su prikupljena sredstva od plaćanja turističke boravišne takse zaista više nego skromna u odnosu na stvarni broj posjetilaca i stvarni broj noćenja na području TK, a posebno u gradu Tuzli. Prikazani iznos prihoda od plaćene turističke boravišne takse je potpuno nerealan, obzirom da smo svjedoci dolaska i boravka velikog broja turista na području TK i posebno u gradu Tuzli tokom ljetnih mjeseci, kada je nemoguće pronaći slobodan ležaj čak i u privatnom smještaju. Ove činjenice treba da budu poziv za kantonalne, gradske i općinske turističke tržišne inspektore u cilju konačnog rješavanja problema rada na crno i neprijavljivanja gostiju kod pravnih i fizičkih lica koja se bave uslugama smještaja na području TK.

S poštovanjem !

JKP Pannonica doo Tuzla
Majid Porobić
- direktor -

Priredio(la):