TUZLANSKI DOSJE

29.07.2017.
Pametna upotreba energije u svakodnevnom životu
Tuzlaci i profesor Atom zajedno za održivi razvoj BiH
Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju” održao je na Trgu slobode u Tuzli nezaboravno druženje za cijelu porodicu.

Tuzlarije


Kreativnim i zabavanim pristupom, profesor Atom je brojnim Tuzlacima ukazao na značaj energetske efikasnosti, koja doprinosi unapređenju kvalitete života, uz ostvarenje energetskih ušteda i smanjenje nepovoljnog utjecaja na okoliš. Poznat po tome da u jednu cjelinu spaja učenje, igru i tehnologiju, profesor Atom je predstavio „Virtual Reality” – VR igru. Kroz ovu igru, posjetioci su imali priliku otputovali u virtuelni svijet i na zabavan način dodatno se educirati o odgovornijoj upotrebi energije u svakodnevnom životu.

Tuzlarije


”Aktivnosti koje realizujemo u okviru ove kampanje imaju za cilj da podstaknu javnost na efikasnije korištenje energije, koje osim finansijskih i energetskih ušteda doprinosi održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Događajima koje organizujemo širom BiH prisustvuje veliki broj građana, koji na taj način pokazuju opredijeljenost prema energetski održivom razvoju i očuvanju prirodnih resursa. Osim implementiranja mjera energetske efikasnosti na javnim objektima u BiH, veoma je važna uloga građana, kako bi se doprinijelo pozitivnim promjenama u društvu i održivom razvoju BiH” - izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

Tuzlarije


Edukativno-zabavni događaji „Lajk za pametnu energiju” se realizuju u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj”. Ovaj projekat u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH iFonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, te u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

Tuzlarije


Projekat ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

Nakon Livna, Banja Luke, Bihaća, Bijeljine i Tuzle, kampanja „Lajk za pametnu energiju” se u narednom periodu nastavlja u Zenici, Doboju, Mostaru i Trebinju.

Za više informacija posjetite web stranicu www.ba.undp.org i Facebook stranicu www.facebook.com/Profesor.Atom.

Priredio(la):