TUZLANSKI DOSJE

29.07.2017.
Koncert klasične muzike
Burni aplauz za Redžića i Cavatina Duo

U pretoplom Ateljeu Ismet Mujezinović, u okviru Ljeta u Tuzli, večeras su koncert održali Sanel Redžić, Denis Azabagić i Eugenija Moliner.

Tuzlarije
Redžić, Moliner, Stanković, Azabagić


Svjetski poznati muzičari, Tuzlaci, učenici prof. Predraga Stankovića, Sanel Redžić i Denis Azabagić, rekli su da se posebno osjećaju kada nastupaju u rodnom gradu. Prisutna je i radost i trema.

Tuzlarije


Prvi je nastupio Sanel Redžić sa kompozicijama Canticum (L. Brouwer), Preludij 1 (etide 1, 5 i 12 H.V. Lobos), Dva kaprića za Goyu, XX Obsequio a el Maestro, XVIII El sueno de la razon produce monstruos ( M. Castelnuovo – Tedesco) te Koyinbaba (C. Domeniconi).

Tuzlarije


Prije nego je počeo svirati posljednju kompoziciju Redžić je rekao da je riječ o njemu najdražoj vrlo zahtjevnoj kompoziciji, koju je naučio svirati kada je imao 15 godina a uvrštena je na njegov prvi CD koji je snimio kada je imao 17 godina. Izuzetno cijeni jednog od najvećih živih gitarista Domeniconia kojeg je imao priliku i upoznati, te s njim sarađivati.

Nakon Redžića nastupio je Cavatina Duo, Eugenija Moliner, flauta, i Denis Azabagić, gitara. Bračni par već dugo nastupa zajedno, a u Tuzli su, zbog problema sa rukom koje ima Azabagić, svirali kompozicije gdje dolazi do izražaja umjeće sviranja flautistice Moliner.

Tuzlarije


Predstavili su se sa kompozicijama Revirado, Introduccion al Angel, Libertango (A- Piazzolla) aranžaman Joe Hagedorn i Klaus Jackle, Theree Balkan pieces (A. Tomas), Sivi Grivi, Shepherd´s Dream, Kopanitsa da Kalantchatska (B. Gaquere), Fantasy on themes from "La Traviata", after Krakamp, Briccialdi and Tarrega (A. Thomas), inače aranžirano za Cavatina Duo.

Tuzlarije


Između numera, o muzici i kompozitorima govorili su Sanel Redžič i Denis Azabagić, a publici se na solidnom bosanskom obratila i Eugenia Moliner koja je rekla da sama uči jezik, raduje se dolascima u Tuzlu jer je to grad gdje se rodio njen muž koji ima puno rodbine, a također je rekla da i njihov sin zna naš jezik. Svojom neposrednošću i otvorenošću odmah je pridobila naklonost posjetitelja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Vrsni muzičari imali su dobru publiku, koja je njihov trud nagrađivala aplauzom nakon svake kompozicije, a na kraju zvala na bis.

S.M.


Priredio(la):