TUZLANSKI DOSJE

22.08.2017.
Drugi Kongres o pčelarstvu na ˝Sajmu šljive˝ u Gradačcu

Drugi Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem održat će se za vrijeme 44. tradicionalnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajamšljive““ u Gradačcu, najavljeno je na današnjoj press konferenciji koja je održana u sali Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prisutnima novinarima su se obratili dekan Tehnološkog fakulteta Tuzla, prof. dr. Vahida Selimbašić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona Tuzla, Muradif Kalesić i predsjednik Organizacionog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, prof.dr. Midhat Jašić.

Tuzlarije


Kako je rečeno, prvog dana kongresa, 24. 08. će biti izloženi naučni i stručni radovi kao i tehničke prezentacije.

Radovi će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa, opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet i zdravstvena sigurnost pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

- Ove godine povećan je i broj radova za apiterapiju, a riječ je o novoj disciplini o kojoj će govoriti iskusni pčelari. Na Kongresu će biti prisutne i državne institucije, akademske zajednice, pčelari, učesnici iz inostranstva i tako dalje - kazao je Midhat Jašić za Tuzlarije.

Drugog dana Kongresa planirano je održavanje okruglog stola na temu: "Institucionalno pravni okvir u razvoju pčelarstva".

Inače, misija Kongresa je da se svake godine okupe znanstvenici/naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse te da prezentiraju svoja znanja s ciljem da se to znanje ********** za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito.

Po broju učesnika i prijavljenih radova Drugi kongres bilježi znatan napredak. Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. To potvrđuje da je pčelarstvo značajna djelatnost na ovim prostorima što je posljedica, prije svega bogatstva flore, tradicije u pčelarenju kao i navika u konzumiranju meda.

Nosioci organizacije su: Gradačački sajam doo Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH „Hranom do zdravlja“, Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, "Bee med“ doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli i drugi.

Osim institucija i osoba uključenih u organizaciju Kongresa posebnu vrijednost čini uključenost studenta sa studija Agronomije, Prehrabne tehnologije i Farmacije Univerziteta u Tuzli. Dodatnu afirmaciju Kongresa doprinosi njegovo održavanje za vrijeme 44. tradicionalnog "Sajma šljive“ u Gradačcu.

Želja uredništva i znanstvenog odbora Zbornika je da članci budu dostupni svima koji se bave pčelarstvom i pčelinjim proizvodima i svima onima koji žele dobiti najnovije spoznaje iz područja hemije i tehnologije pčelinjih proizvoda. Kako bi Zbornik bio dostupan i pružio informacije o navedenoj problematici što širem krugu čitatelja, publiciran je on line kao i u tiskanoj formi, a radovi su objavljeni na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, uz sažetke na engleskom jeziku.

Tuzlarije


U pripremi ovoga broja Zbornika nesebičnu pomoć na uređivanju i recenzijama doprinijeli su članovi uređivačko-znanstvenog i organizacionog odbora na čemu im ovim putem zahvaljujemo. Također, želim ponovo zahvaliti suizdavaču Zbornika, Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka čiji su stručnjaci aktivno sudjelovali u pripremi Zbornika.

S.P.

Priredio(la):