TUZLANSKI DOSJE

26.08.2017.
Obilježena 27. godišnjica tragedije u rudniku ˝Kreka˝

Nezavisno društvo Rudnici "Kreka" d.o.o. Tuzla danas je obilježilo 27. godišnjicu najveće nesreće u ovom rudniku, koja se dogodila 26. augusta 1990. kada je došlo do eksplozije u jami "Dobrnja-Jug". Tada je poginula cijela smjena od 180 rudara, dok je samo jedan preživio.

Foto: RTV Slon
Tuzlarije


Porodice poginulih rudara, delegacije Rudnika "Kreka", sindikalne organizacije rudara, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, kao i druga udruženja odali su počast poginulim rudarima i položili cvijeće na spomen-obilježje u krugu Rudnika "Dobrnja-Jug" u Mramoru.

Rudar Smail Imamović, jedini koji je preživio tu rudarsku nesreću, prisjećajući se 1990. godine kazao je da će tragedija i trauma ostati u njemu do kraja života, uz naglasak da se fizički i psihički najteže osjeća posebno u augustu.

– Imam traume, svake godine kada nastupi avgust, a što se tiče opšteg zdravlja, dvadesetsedam godina sam invalid, priča Imamović.

U cilju rješavanja životnih pitanja porodica poginulih, u Rudnicima "Kreka" u Tuzli osnovan je Fond "26.august 1990.godine" za pomoć porodicama poginulih rudara, čiji je osnovni zadatak rješavanje svih pitanja materijalne i finansijske prirode.

S.P.

Priredio(la):