TUZLANSKI DOSJE

05.09.2017.
Najava predavanja dr. Mahira Hadžića
˝Bressanova slutnja - ili koliko košta miješanje kafe i mlijeka?˝

Javno predavanje dr. Mahira Hadžića, predavača i istraživača sa Odsjeka za matematiku King´s College-a u Londonu, će se održati u četvrtak, 07.09.2017. godine u 13.oo sati na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli u sali 203 pod nazivom "Bressanova slutnja - ili koliko košta miješanje kafe i mlijeka?".

Tuzlarije


Mahir Hadžić nekadašnji je učenik Gimnazije "Meša Selimović" iz Tuzle, te osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi u Washingtonu 2001. godine, te dvije bronzane medalje u Koreji 2000. godine i u Rumuniji 1999. godine respektivno, kao jedan od istinskih svijetlih primjera vrijednosti truda i napornog rada u Bosni i Hercegovini, usprkos svim životnim nedaćama tog vremena.

Studirao je matematiku na Univerzitetu u Beču, a doktorsku disertaciju "Stability and instability in the Stefan problem with surface tension" odbranio je na Univerzitetu Brown u Sjedinjenim Američkim Državama 2010. godine.

Od 2010-11. boravio je na Univerzitetu u Cirihu kao postdoktorski istraživač, dok je na Massachusetts Institute of Technology (MIT) radio od 2010-13. godine. Od 2013. godine predavač je i stalni zaposlenik na King´s College-u u Londonu.

Prirodno-matematički fakultet

Priredio(la):