TUZLANSKI DOSJE

05.10.2017.
Obilježen Svjetski dan učitelja


Tuzlarije


Prosvjetni radnici danas obilježavaju svoj dan. Tim povodom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK održana svečana akademija.

Tuzlarije


Suorganizatori ove manifestacije, čiji je osnovni cilj pokazati da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni, bili su Pedagoški zavod i sindikati obrazovanja TK.

Tuzlarije


Prisutnim učiteljima i nastavnicima tokom svečanosti obratili su se, i praznik čestitali, predstavnik sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Admir Terzić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tuzlarije


„Svjetski dan nastavnika pruža nam mogućnost da još jednom istaknemo da kvalitetno obrazovanje prije svega iziskuje kvalitetne nastavnike. Uloga učitelja u našem društvu od neprocjenjivog je značaja“ rekao je premijer Gutić i najavio da će Vlada već naredne godine izvršiti povećanje plaća zaposlenima u oblastima obrazovanja, ali i svim drugim uposlenicima kod budžetskih korisnika, a sve s ciljem osiguranja bolje i ravnopravnije pozicije obrazovanja i položaja prosvjetnih radnika u našem društvu.

Tuzlarije


Kako su istakli prosvjetni radnici, prilika je ovo za prisjećanje na rad s djecom. Bilo je tu mnogo lijepih trenutaka, ali i onih manje lijepih, kojih se na ovaj dan ne žele podsjećati.

Tuzlarije


Za svoje zasluge i predan odnos prema nastavničkom zvanju dvadeset prosvjetnih radnika primilo je priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti obrazovanja.

TuzlarijeDvanaest laureata izabrano je iz oblasti osnovnog, šest iz oblasti srednje odgoja i obrazovanja, dok je jedan nastavnik iz predškolskih ustanova dobio ovo priznanje. Kažu da im to mnogo znači, jer je neko prepoznao njihov dosadašnji rad.

Tuzlarije


Također danas su uručena i priznanja za osvojena prva mjesta na sportskim igrama prosvjetnih radnika Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Inače, Dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK