TUZLANSKI DOSJE

05.10.2017.
Jubilej Medrese obilježen izdavanjem poštanske marke

Behram-begova medresa u Tuzli obilježava 391. godišnjicu postojanja i to je povod da se značajan jubilej obilježi i poštanskom markom.

U tu svrhu, JU BH Pošta je napravila personaliziranu poštansku marku na kojoj su motivi nekadašnje zgrada Medrese na Skveru, od koje je ostao samo portal kao svjedočanstvo o postojanju.

Tuzlarije


Na ovaj način željeli smo da ukažemo na blistavu prošlost obrazovanja u Bosni i Hercegovini odnosno na području grada Tuzla, kazao je za Tuzlarije Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Tuzlarije


- Naravno, nastojali smo da ukažemo i na to da je Behram-begova medresa na ovom području radila stoljećima. Mi ovih dana obilježavamo taj jubilej, odnosno 391. godišnjicu prvog pominjanja Behram-begove medrese - kazao je Hatunić.

Dodao je da je namjera da se na ovaj način poveže prošlost, sadašnjost i budućnost.

- Hoćemo i da istaknemo kako je obrazovanje u ovom vremenu jako važno, odnosno kako su odgoj i obrazovanje najvažnije djelatnosti jednog društva. Upravo zbog toga nastojimo da na buduće generacije prenesemo što bolje znanje, vještine i pravi odgoj - dodao je on.

Radost zbog izdavanja poštanske marke nije krio ni muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. U izjavi za Tuzlarije poslušajte šta je rekao:Tokom svečanosti u Medresi nastupio je i hor Behram-begove medrese čiji su članovi za sve prisutne izveli nekoliko ilahija.Markica je odštampana u tiražu od 10.000 komada, nominalna vrijednost je 1.70KM, a vjerujemo da ljubitelji poštanskih markica i oni koji su brižno njegovali hobij njihovog sakupljanja, već znaju na koji način nabaviti ovo limitirano djelo za svoju zbirku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):