TUZLANSKI DOSJE

05.10.2017.
Promocija domaćih proizvoda:
Počeo festival vina i hrane, učestvuju 32 izlagača

Treći bosanskohercegovački festival domaćeg vina i hrane otvoren je večeras na platou Trga slobode u Tuzli.

Tuzlarije


Festival je zamišljen kao jedinstven projekt koji ljubiteljima vina pruža priliku da uživaju u najkvalitetnijim vinima i delikatesima iz Bosne i Hercegovine.

- Ove godine imamo 32 izlagača koji dolaze iz gotovo svih dijelova BiH: Hercegovine, Krajine, istočne i srednje Bosne i tako dalje. Jedan od osnovnih ciljeva ovog festivala je promocija vinske kulture i naših autohtonih vrsta vina i hrane, prvenstveno među građanima i vinarima, a i svima koji dolaze u naš grad. Mi u Bosni i Hercegovini imamo jako dobre vinare i prozvođače hrane koji mogu da pariraju i evropskim i svjetskim standardima što se tiče i vina i hrane - rekao je za Tuzlarije Adnan Aliefendić, predsjednik Udruženja BH Festival u čijoj organizaciji se održava festival.

Tuzlarije


Zanimljiv podatak je da u Bosni i Hercegovini postoje vinarije koje 60 posto svojih proizvoda izvoze za strano tržište.

- Proizvode izvoze u Kinu, Novi Zeland i nekoliko evropskih zemalja - dodao je Aliefendić.

Veliku podršku ovom festivalu od samih početaka pruža i kompanija Bingo iz Tuzle.

Tuzlarije


- To je zbog toga što je ovo jedini domaći festival bosanskohercegovačkog vina i hrane. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste to da su rezultati u proteklih devet mjeseci 2017. godine, kada je u pitanju prodaja domaćih vina i delikatesa, porasla u odnosu na proteklu godinu za skoro 50 posto. U određenim kategorijama taj procenat je mnogo veći, kao što je to slučaj sa mesnim delicijama. Iz svege navedenog da se zaključiti da festivali poput ovoga zaista imaju efekta jer svi koju dođu mogu probati domaći proizvod besplatno - kazala je za Tuzlarije Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo.

- Kao domaći proizvođač odlučili smo uzeti učešće na ovoj manifestaciji jer smatramo da vino i suhomesnati proizvodi idu zajedno. Ujedno imamo i priliku da promovišemo svoju firmu, domaće prizvode ali i da pokažemo da u Bosni i Hercegovni zaista vrijedi parola "Kupujmo i koristimo domaće” – kazao nam je jedan od izlagača hrane.

Festival je jedinstvena prilika i mogućnost ugostiteljima i posjetiocima da probaju najbolja vina i delikatese, a potrošačima da saznaju nesto više o vinogradarstvu i proizvodnji vina.

Festival će trajati dva dana, a radno vrijeme je od 15:30 do 21:30h.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):