TUZLANSKI DOSJE

10.10.2017.
VIDEO: Razgovarali Milić, Mićić i Imamović
Povezati Brčko, Bijeljinu i Tuzlu autoputem

Tuzlarije


Bijeljinu su danas posjetili gradonačelnici Tuzle i Brčko distrikta, Jasmin Imamović i Siniša Milić, koji su sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem razgovarali o zajedničkim infrastrukturnim projektima. Irazili očekivanje da će trasa auto-puta između Beograda i Sarajeva, čiju izgradnju je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ići preko ovih gradova.

- Razgovarali smo o dosadašnjoj, ali i budućoj saradnji, kao i mogućnostima njenog unapređenja. Najviše smo se fokusirali na izgradnju auto-puta i složili smo se da je ideja da se Sarajevo preko Bijeljine poveže sa Beogradom zaista dobra i da će od nje koristi imati kako Bijeljina, tako i Tuzla i Brčko. Na taj način bi više od milion i po građana bilo povezano trasom Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd-istakao je gradonačelnik Mićić, dodajući da su auto-putevi na ovom području djelimično već uvršćeni u prostorno-plansku dokumentaciju.

Gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović izrazio je uvjerenje da će se ovakvi sastanci uskoro održati u Tuzli i Brčko distriktu, da bi se ojačala i nastavila saradnja ovih lokalnih zajednica.

- Najavljeni auto-put je prilika za bolju komunikaciju, bolji životni standard i mogućnost za nova radna mjesta građana bez obzira na nacionalnost. Na ovaj način povezaće se ljudi iz oba entiteta i distrikta Brčko - istakao je Imamović, dodajući da su pojedini glavni i idejni projekti već gotovi.

On je izrazio uvjerenje da će investitor biti pronađen, zahvaljujući čvrstoj odluci i saradnji tri grada - Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić iskazao je zadovoljstvo zbog održavanja sastanka, ističući da su potencijali za saradnju ova tri grada veoma veliki.

- Distrikt ima interes da bude dio mreže puteva koje su u planu da se grade na prostoru BiH, a ono što je naš interes ne smije i neće biti u suprotnostima sa interesima drugih. Naša želja je da Brčko bude dio saobraćajnice koja će povezati distrikt, Tuzlu i Bijeljinu - pojasnio je Milić, ističući da bi se razvojne šanse distrikta Brčko na ovaj način veoma unaprijedile, uključujući funkcionisanje riječne luke u tom gradu.Vezani tekst:

Erdogan: Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem

Priredio(la): FTV/BN