TUZLANSKI DOSJE

11.10.2017.
Historija za sadašnjost:
Predstavljena izložba o sudbini jevrejske djevojčice Anne Frank

Putujuća izložba "Anna Frank- Historija, Istorija, Povijest-Lekcije za danas", koja se u saradnji sa Kućom Anne Frank u Amsterdamu, YIHR BiH i HIA BiH realizuje u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u Bosanskom kulturnom centru.

Tuzlarije


Tuzlarije


Domaćini ovom događaju bili su učenici JU MS Građevinsko-geodetska škola Tuzla koji su na ovaj način željeli da daju svoj skromni doprinos humanističkom duhu sadašnjice čovječanstva. To ih, kako su nam kazali, čini veoma ponosim, ali i emotivnim.

- Prije samo 25 godina, i sami smo doživjeli istu sudbinu - da smo progonjeni. Stoga ova izložba ima posebnu važnost jer je posvećena Anni Frank, simbolu pobjede slobode i dobra nad zlom - rečeno je tokom otvaranja izložbe.

Izložba se sastoji od trideset i dva panela koji donose detalje iz života jevrejske djevojčice i njene porodice. Opremljena je rijetkim fotografijama zabilježenim tokom Aninog života i isječcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dvije godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu. Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Cilj izložbe, koju je dosad pogledalo više od 10.000 mladih u BiH, jeste da podstakne učenike na kritičko razmišljanje o historijskim događajima, borbi protiv fašizma, te njihovoj važnosti za izazove današnjice.

Centralni motiv duha pobjede slobode nad terorom bila je maketa sarajevske vijećnice koju je izradio Elmedin Džinić, učenik 4. razreda JU MS Građevinsko-geodetske škola Tuzla.

Tuzlarije


Program svečanog otvaranja izložbe upotpunili su članovi muzičke sekcije Građevinsko-geodetske škole Tuzla. Pogledajte njihov nastup.Izložba u Bosanskom kulturnom centru Tuzla ostaje otvorena do 18. 10. 2017. godine, a nako toga biće postavljena u Katoličkom školskom centrtu "Sveti Franjo" u Tuzli i trajat će do 08. 11. 2017. godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):