TUZLANSKI DOSJE

20.10.2017.
Čekajući zakonodavce:
Dijalizirani pacijenti u znak protesta najavili mirno okupljanje

Zbog neusvajanja izmjena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, dijalizirani i transplantirani bolesnici u Federaciji, krajem mjeseca izlaze na proteste. Za 25. oktobar najavljena su okupljanja u Kantonu Sarajevo (KS), Zeničko-dobojskom (ZDK), Hercegovačko-neretvanskom (HNK), te u Tuzlanskom kantonu (TK).

Sa ranijih protesta: foto radiosarajevo.ba
Tuzlarije


Mirni skup predstavnika Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK biće održan ispred kapije UKC Tuzla od 7.00 do 10.00 sati. To će biti podrška svima onima koji su se odlučili isključiti taj dan sa dijalize.

Na ovaj način ukazuje se na nužnost usvajanja izmjena pomenutog zakona, koji će omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolje uvjete u dijaliznim centrima u kojima se trenutno koristi zastarjela aparatura.

Oko 2000 ljudi u Federaciji je na dijalizi. Mnogo je onih koji čekaju transplantaciju i koji zbog neusvjajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje negdje van granica BiH.

- Mi u Tuzli tog dana očekujemo i predstavnike Udruženja transplantiranih i lica koja čekaju transplantaciju “Nada” iz Zvornika i iz Udruženja dijaliziranih Doboj - saopštili su organizatori okupljanja.

S.P.

Priredio(la):