TUZLANSKI DOSJE

01.11.2017.
Odluke Vlade TK o raspodjeli finansijskih sredstava

Tuzlarije


Na 98. redovnoj sjednici koja je održana jučer, Vlada Tuzlanskog kantona je između ostalog donijela i nekoliko odluka koje se odnose na raspodjelu finansijskih sredstava.

Vlada je dopunila Odluku o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava te za više osnovnih i srednjih škola u našem kantonu omogućila nabavku učila, namještaja i druge opreme neophodne za rad i kvalitetnije uslove za školovanje djece.

Također doneseno je i nekoliko izmjena i dopuna prethodno donesenih odluka, kako bi se omogućilo, da se u skladu sa iskazanim prioritetima, u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu izvrše dopune ili izmjene namjene prethodno odobrenih sredstava.

Vlada je dala saglasnost za isplatu naknade članovima komisije za provođenje postupka licenciranja studijskih programa prvog ciklusa studija "Informatika i računarstvo" i "Računovodstvo i finansije" na Visokoj školi za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije "Internacionalna poslovno-informaciona akademija".

Vlada je dala i saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta kojom se odobravaju 24.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na ime sufinansiranja učešća predstavnika Tuzlanskog kantona u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Vlada je odobrila usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2017. godinu, u iznosu od 5.990 KM, koje je na ime realizacije projekta "Poboljšanim uslovima i kvalitetom praktične nastave mašinske struke do boljih ishoda učenja i kvalitetnijih životnih kompetencija" za JU Mješovitu srednju elektro-mašinsku školu Lukavac dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Također, odobreno je usmjeravanje 50.000 KM, koje je za sufinansiranje izgradnje fiskulturne sale JU OŠ "Sjenjak" Tuzla dodijelio Grad Tuzla.

Kao oblik stalne pomoći funkcionisanju i realizaciji projekata vjerskih zajednica na području Tuzlanskog kantona Vlada je donijela odluke o odobravanju 15.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena opština tuzlanska, kao finansijsku podršku u realizaciji projekata i programskih aktivnosti. Isti iznos odobren je Katoličkoj crkvi – Franjevačkom samostanu "Sv. Petra i Pavla" Tuzla, dok je Islamskoj zajednici u BiH – Muftijstvu tuzlanskom odobreno 30.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 5.000 KM Studentskom parlamentu Univerziteta u Tuzli, kao finansijsku podršku u realizaciji projekta pod nazivom "Brucošijada UNTZ-a" koja će se održati 10.11.2017. godine u univerzitetskoj dvorani Univerziteta u Tuzli.

Priredio(la):