TUZLANSKI DOSJE

03.11.2017.
U Tuzli predstavljeni turistički potencijali Zlatibora

Turistička organizacija “Zlatibor” danas je u Tuzli predstavila turističke potencijale i nove usluge koje nude hotelsko-ugostiteljski i drugi kapaciteti na Zlatiboru.

Tuzlarije


Povoljan geografski položaj omogućava Tuzli dobru povezanost sa ostalim regionima u Bosni i Hercegovini, pa tako i Srbiji. Zlatibor se nalazi u srcu susjedne Srbije, odnosno u njenom središtu. Ova planina spada u najposjećenija turistička mjesta u Srbiji.

Prezentacijom turističkih potencijala Zlatibora i najava predstojeće zimske sezone na našoj planini je ujedno i nastavak uspješne saradnje sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona, naravno, uz podršku resornog ministarstva, kazao je za Tuzlarije Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije "Zlatibor".

- Kada statistički pogledamo posjetu Zlatiboru, moram da kažem da veliki udio imaju i građani Bosne i Hercegovine, više od 40 posto posjeta dolazi iz vaše zemlje, što zapravo i opravdava sve naše nastupe na tržištu BiH. Ovo je samo jedna u nizu promocija koja se planira u budućem periodu. Iskreno se nadam da će i ove sezone veliki broj građana Tuzlanskog kantona povjerenje za predstojeći zimski odmor ukazati upravo nama - kazao je Živanović.

Prilikom današnje posjete razgovaralo se i o Aerodromu Tuzla koji je od velikog značaja kako za građane Tuzlanskog kantona, tako i za stanovnike jugozapadnog dijela Srbije.

- Također, obje turističke zajednice treba da na najbolji mogući način iskoriste sve potencijale aerodroma koji je regionalno i najbliži stanovnicima pomenutog dijela Srbije. Svakako da ćemo nastojati da iskoristimo sve prednosti toga i da sa jednim zajedničkim, regionalnim proizvodom nastupamo i na inostranom tržištu - dodao je Živanović.

Tuzlarije


Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić podsjetio je da je prošle godine potpisan i Protokol o saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Turističke organizacije "Zlatibor", a koji se odnosi na razvoj i saradnju u oblasti zdravstvenog turizma, turizma i povezivanje turističke destinacije Zlatibor i Tuzlanskog kantona. Taj Protokol omogućio je nastavak dalje saradnje na obostrano zadovoljstvo.

- Zlatibor je i prije svega ovoga bio brend u bivšoj Jugoslaviji. Mi smo ljetos na Zlatiboru predstavili naše turističke potencijale i sretan sam što je ova saradnja u intenzitetu, i što je najvažnije, donosi plodove - kazao je Gluhić.

Osim toga, današanji susret je bio prilika da se dogovori zajednički nastup dvije turističke zajednice prema evorpskim fondovima.

- Čak smo već dobili i pozitivne povratne informacije za naš zajednički nastup. Svi smo svjedoci da turizam u našem kantonu polako raste, Turistička zajednica TK dobro funkcionira, čak nam je ponuđeno da budemo nosioci projekta za evropske fondove. Zadovoljan sam sa saradnjom sa Zlatiborom, također i ovo što se dešava na Tuzlanskom kantonu za sada je dobro, a svemu tome svakako doprinosi i Međunarodni aerodrom Tuzla, koji, također, uveliko koriste i građani Srbije - kazao je Gluhić za Tuzlarije.

Opširnije o svemu navedenom poslušajte u video izjavama koje su za naš portal dali Vladimir Živanović, ministar Gluhić i Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.Inače, Zlatibor kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, godinama je prepoznatljiv po skijanju, popularnim mjestima za izlazak, restoranima s izvrsnom hranom. Na današnjoj prezentaciji najavljena je i bogata ponuda kulturno-zabavnog programa tokom novogodišnjih praznika. Novina je da je ove godine sa radom počeo i "Dino park" sa maketama 20 različitih vrsta dinosaurusa i mnogim drugim zabavnim sadržajima. Figure dinosaurusa u prirodnoj veličini, avantura park sa preprekama, bioskop, klizalište sa sintetičkim ledom koje radi tokom cijele godine, zatvorene i otvorene igraonice, prodavnica suvenira, peint-bol poligon, ugostiteljski objekti, samo su dio ovog kompleksa kojeg, prema riječima domaćina, treba doživjeti.

U nastavku pogledajte kakve vas cijene očekuju ove zime na Zlatiboru, a detaljnije informacije o turističkoj ponudi Zlatibora pogledajte na web stranici www. zlatibor.org.rs

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):