TUZLANSKI DOSJE

04.11.2017.
Počele pripreme za 3. Horski šampionat “Lege Artis” Tuzla

Prvom sjednicom Organizacionog odbora zvanično su počele pripreme za jednu od najvećih regionalnih manifestacija posvećenih horskoj muzici, Internacionalni horski šampionat “Lege Artis”.

Tuzlarije


Nakon dva uspješno organizirana šampionata, organizatori s pravom očekuju veliki odziv horskih ansambala, koji će se krajem maja 2018. godine u Tuzli takmičiti za titulu najboljih horskih ansambala u nekoliko kategorija.

Ove godine je u okviru šampionata Tuzla ugostila više od 600 horskih pjevača i dirigenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Prijave za naredni horski šampionat “Lege Artis” već su počele I trajaće do 27. aprila naredne godine, te se na trećem šampionatu očekuje učešće više od 1000 horskih pjevača.

Članovi i uprava GUD “Lege Artis” su u vrlo kratko vrijeme kreirali manifestaciju koja je postala regionalo prepoznata i atraktivna za sve umjetnike koji se bave horskom muzikom, kako u regionu, tako i u brojnim zemljama Evrope.

Žiri koji će naredne godine ocjenjivati ansamble ponovo čine veoma referentna imena u širim evropskim okvirima, a čine ga Csaba Kutnyánszky (Mađarska), Jasenka Ostojić (Hrvatska), Đorđe Stanković (Srbija) i Marko Vatovec (Slovenija).

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” 2018. počinje 31. maja sljedeće godine.

B.P.

Priredio(la):