TUZLANSKI DOSJE

04.11.2017.
Video spuštanja aviona uz uključena prilazna svjetla
Sinoćnja magla poremetila današnji saobraćaj

Tuzlarije


U podne, kada smo snimali slijetanje ovog aviona na Aerodrom Tuzla, on je po redu letenja već trebao biti negdje iznad Poljske, na sat do slijetanja u Geteborg. Radi se o tome da je drugi bazni avion, umjesto u Tuzli prenoćio u Beogradu jer sinoć zbog magle, na povratku iz Malmea, nije mogao da sleti. Ovaj put je u pitanju bila "viša sila", magla je bila isuviše gusta pa se avion, nakon dva pokušaja spuštanja, uputio za Beograd.

Tuzlarije


Magle je bilo i jutros ali je avion za Keln poletio sa svega desetak minuta zakašnjenja, u 9:41. Uglavnom, vidljivost nije bila smetnja da avion iz Beograda doleti prije 10 i da na vrijeme, u 10:25, ponese putnike za Geteborg. Iz nekog razloga doletio je tek u podne, a za Geteborg je krenuo u 13:02, sa više od 2, 5 sata zakašnjenja. Ovaj avion treba još da odradi let Tuzla - Fridrišhafen - Tuzla pa će kasniti i ovaj let. Prema trenutnoj situaciji, umjesto u 16:35 avion bi za Fridrišhafen trebao poletiti oko 19 sati, a povratak u Tuzlu se očekuje u 22:30. Ukoliko vrijeme bude slično onom prethodne večeri, u vrijeme očekivanog dolaska moglo bi opet da bude problema sa maglom.

Tuzlarije


Kada se radi o magli treba razlikovati šta je "viša sila", a šta problem prilaznih svjetala. Uz regularna prilazna svjetla dužine 900 metara, avioni se mogu spuštati uz vidljivost duž piste 550 metara i više. Uz kraću dužinu svjetala i granična vidljivost mora biti veća. Za svjetla dužine 720 metara, kolika je dužina kod tuzlanskog aerodroma, granična vidljivost je oko 700 metara.

Da bi putnici svoju ljutnju ili aplauz usmjerili na pravu adresu treba reći da je vidljivost manja od 550 metara duž piste "viša sila", da problemi sa spuštanjem uz vidljivost od 550 do 700 metara idu na dušu menadžmenta Aerodroma, a ako se avion ne spusti uz vidljivost veću od 700 metara, pri čemu nije imao problema sa vjetrom ili klizavom pistom, to ide na dušu Wizz Aira.

Dok smo čekali da se spusti avion iz Beograda, oko 12 sati, prilazna svjetla nisu radila niti smo očekivali da će biti uključena. Zato smo bez osvrtanja gledali i snimali kako se avion približava pa nismo primijetili da su nam iza leđa upaljena svjetla. To smo shvatili tek kada je avion preletio preko nas i kada smo se okrenuli za njim prema pisti. Šteta, mogli smo snimiti više kvalitetnih fotografija ali smo zadovoljni video snimkom. Mislimo da je prvi na kojem se vidi spuštanje aviona na tuzlanski aerodrom uz uključena prilazna svjetla.Naredni video je pokušaj da snimimo "trčeća" svjetla ali je ostao na pokušaju. Ispostavilo se da su svjetla prebrza za korišteni mod snimanja. Nešto se ipak može vidjeti.A.M.


Priredio(la):