TUZLANSKI DOSJE

06.11.2017.
U UKC-u štrajk upozorenja, ostale zdravstvene ustanove u FBiH u generalnom štrajku

Tuzlarije


Kako je ranije i najavljeno, jutros u 7:30 doktori medicine i stomatologije iz devet kantona započeli su generalni štrajk koji će trajati do potpisivanje Kolektivnog ugovora na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Zbog odluke Općinskog suda u Tuzli, nakon tužbe od strane Menadžmenta UKC-a, odnosno zabrane štajka, jedino dotori medicine i stomatologije UKC-a Tuzla ne učestvuju u štrajku ali su polusatnim izlaskom izrazli nezadovoljstvo svojim statusom, te podržali kolege.

Tuzlarije


- Mi smo gledali koje su zakonske mogućnosti da nastavim našu sindikalnu borbu. Zakon nam dozvoljava da organiziramo štrajk upozorenja. Danas smo najavili mirno okupljanje, odredili smo orijentaciono vrijeme za štrajk prema zakonu. Cilj je da pokažemo da smo uz pacijenta. Organizovali smo se da izađu one kolege koje mogu organizirati da proces rada ni na koji način ne bude ometan. Tamo gdje ne može tako da se organizuje, nećemo opstruirati rad. Pacijenti ne smiju biti ugroženi u bilo kojem segmentu, kazala je Elvira Konjić primarijus, specijalista dječije hirurgije, predsjednica podružnice UKC Tuzla. Dodala je i da se ljekari na ovakav način bore za budućnost zdravstvenog sistema.


Tuzlarije


Ovakav vid protesta će se odvijati svakodnevno do ispunjenja jedinog zahtjeva, odnosno potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou Federacije BiH.
Od 455 ljekara, koji su uposenici UKC-a Tuzla, 333 ljekara su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, neki su u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u oblasti zdravstva, a neki nisu ni u jednom.

Tuzlarije


Prema riječima doktorice Konjić, svakodnevno dobijaju podatke o pristupanju novih članova, a jutros je tražena i jedna ispisnica. Prof. dr. Elvira Konjić nije rekla o kojem je doktoru riječ samo to da je "na funkciji" što je vjerovatno razlog istupanja iz Sindikata.

Tuzlarije


Podsjećanja radi Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije ima reprezentativnost na federalnom nivou ali je ranije dobijenu, nakon tužbe, izgubio na kantonalnom nivou.

Tuzlarije


Uputstvo za pacijente
Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka, jer to nije njihova krivica koja je isključivo na drugoj strani, institucija, koje bi trebali da brinu i o pacijentima i o nama.

Štrajk je organizovan od strane Federalnog Saveza koji njime i rukovodi, a provode ga članovi ovog Saveza uposlenici u JZU u TK.

Tuzlarije


Napominjemo da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za provođenje štrajka na području FBiH, što podrazumjeva i TK, te je stoga štrajk zakonit.
Isto se odnosi i na polusatni štrajk upozorenja na UKC Tuzla.

S.M.

Priredio(la):