TUZLANSKI DOSJE

11.12.2017.
Udruženje ˝Žene Srebrenice˝:
Zatvaranje Haškog tribunala je velika greška

Zbog zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, preživjele žrtve genocida u Srebrenici, koje su se i danas kao svakog 11. dana u mjesecu okupile na mirnom protestu u Tuzli, izazile su žaljenje, iako navode da mnogim presudama nisu zadovoljni, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzlarije


- Po zatvaranju suda u Hagu, sve će preći na lokalne sudove kojima mi ne vjerujemo. Imamo primjer sporazuma Tužilaštva BiH i srbijanskog tužilaštva o isporučivanju ratnih zločinaca za koje svi znamo da su u Srbiji i da su tamo našli utočište, ali koga je Srbija isporučila? Pogotovo ako se osumnjičenima za ratne zločine bude sudilo u Srbiji, tada naročito ne očekujemo pravdu - kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" koje sa parolama o kaznama za zločince, pravdi za preživjele žrtve i porukama o pronalasku nestalih svakog mjeseca organizira mirnu protestnu šetnju.

Prema riječima Ćatić, posljednja presuda Ratku Mladiću, kojom je doživotno osuđen, između ostalog, i za genocid u Srebrenici, ukazuje na to da je ˝Srbija nevina i da nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu˝.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" ističe da je okončanje rada Haškog tribunala, čije je zvanično zatvaranje najavljeno za 31. decembar ove godine, velika greška.

-Još uvijek je rano da se nešto tako desi jer znamo da ima mnogo zločinaca na slobodi. Baš nema pravde za žrtve. Mi uglavnom nećemo odustati od insistiranja na pravdi i istini. Ja nikada neću odustati. Laboratorij Međunarodne komisije za traženje nestalih polako se seli iz Tuzle, a nas lijepo za to pripreme, kažu nam: ´Ne brinite se, ostat će to tu´. Kako slati DNK uzorke ubuduće? Mi smo se izborili da to bude ovdje i željeli bismo da s ovog skupa poručimo onima koji mogu nešto poduzeti da imaju obzira prema žrtvama - kaže Begović.

Navodi da ne žele više ratove i ubijanja, ni da nečija djeca ginu.

- Ko bi želio da ovako šeta i da stoji na ulici godinama ponavljajući da traži kosti svoje djece? Ovdje trebamo mir, bolju budućnost i da se zadovolji pravda - poručila je Begović.

Priredio(la): Agencija Anadolija