TUZLANSKI DOSJE

12.12.2017.
Problemi u Tuzlanskom kantonu zbog kiše i vjetra
Oštećeni krovovi tri škole, odroni, poplave, oborena stabla

Juče u popodnevnim satima je općinu Gračanicu zahvatilo jako olujno kišno nevrijeme. U veoma kratkom vremenskom periodu više lokalnih potoka i rječica je nadošlo i izašlo iz svojih korita.

Tuzlarije
Osnovna škola u Višći


Zabilježen je porast rijeke Sokoluše u dijelu naselja Pašalići, poplavljen je bio i regionalni put Gračanica-Srebrenik. U MZ Prijeko Brdo Džakulska Rijeka je izašla iz svog korita i pričinila veću štetu na putevima i njivama u vidu nanosa posipnog materijala kao i bujičnih odrona. U naseljima Gornji i Donji Doborovci jaka kiša je odnosila posipni materijal i ugrozila lokalne puteve u dijelovima Serhatlije, Džanani i Hodžići. Zabilježena su i dva veća odrona na regionalnom putu za Srebrenik u naseljima Škahovica i Doborovci.

Vjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije U Tuholju (Općina Kladanj). Riječ je o džamiji koja je zaštićene od strane „Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK“. Nastava u OŠ „Kladanj“ je otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole.

U Općini Banovići evidentirano je više prijava građana zbog palog drveća preko saobraćajnica u MZ Čifluk, Treštenica, Bučik i oštećenja krovova stambenih objekata u MZ Bučik i Stražbenica.

U Tuzli je više naselja ostalo bez napajanja ekektričnom energijom zbog udara vjetra.

U Čeliću je također došlo do prekida napajanja elekektričnom energijom, zbog udara vjetra i oborenih stabala na saobraćajnice koji su uklonjeni u toku noći.

Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice gdje je bez napajanja električnom energijom Đurđevik, G. Živinice, Višća i Podgajevi. Bezbroj je prijava od strane građana o štetama na stambenim objektima uzrokavanim jakim udarima vjetra. Krovovi dvije osnovne škole u Višći i Đurđeviku su otkriveni.

Priredio(la):