TUZLANSKI DOSJE

18.12.2017.
Društveno angažovana izložba Edmonda Ibrahimija:
Precrtajmo marginalizaciju Roma

Kroz 36 fotografija na večeras otvorenoj izložbi Edmonda Ibrahimija se mogu vidjeti ljudi koji pripadaju našoj najvećoj, ali i najugroženijoj nacionalnoj manjini. Na njihovim licima, u crno-bijeloj tehnici, vidljiv je trud i borba sa slabim imovinskim stanjem, ali i nastojanje da se izbore sa predrasudama koje ih prate. Njihova težnja u toj konstantnoj borbi da se udalje sa margine društva poslužila je autoru kao motiv po kome je izložbu nazvao “Uzlet sa margine”.

Tuzlarije


- Umjetnici svojim radom uvijek nastoje da skrenu pažnju javnosti ili da kritikuju društvene pojave, a tako sam i ja pokušao da skrenem pažnju na ljude koji žive u našoj neposrednoj blizini, a društvo ih zbog predrasuda stavlja na marginu. Oni ne zaslužuju takav odnos i ja se borim protiv toga na svoj način", kazao je Ibrahimi za Tuzlarije.

Tuzlarije


Izložba je rezultat trogodišnje saradnje sa Udruženjem granica "Artsinteze". Upravo su oni od kojih je Ibrahimi učio zanat uspješnosti nastanka fotografije večeras istakli kvalitet njegovih fotografija koje podsjećaju na radove slavnih imena ex YU imena fotografije.

Udruženje građana za razvoj kulture i umjetnosti „Artsinteza“ je osnovano sredinom 2010. godine kako bi svojim djelovanjem pomoglo razvoju kulture i umjetnosti, kako u lokalnoj sredini, tako i na području čitave Bosne i Hercegovine, ali i regiona. U periodu od osnivanja do danas UG "Artsinteza" je bila organizator niza kulturnih manifestacija, izdavač i suizdavač brojnih publikacija.

Udruženje već tri godine, zahvaljujući Olof Palme Internacionalnom Centru, “Artsinteza” implementira projekt EREBU koji za ciljnu grupu ima Rome koje želi staviti u kontekst njegovanja istorijskih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

O autoru:

Rođen 31.05.1974. godine u Tuzli. Već 20 godina kao medicinski tehničar radi u JZU UKC Tuzla na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju. Veliki interes i ljubav prema magičnosti fotografije njeguje od 2009. godine. Na početku, fotografije objavljuje na lokalnim portalima.

Tuzlarije


Više godina samostalno je istraživao i sticao znanja u ovoj oblasti umjetničkog izražaja. 2013. godine učlanjuje se u Fotokino klub Tuzla i stručno obrazuje kroz edukativne procese koje je vodio kandidat majstora fotografije g. Robert Andrejaš. Kao član Kluba prvi put učestvuje na kolektivnoj izložbi fotografija – Klupska izložba fotografija Fotokino kluba Tuzla, pod nazivom “THE NEW GENERATION” 2014. godine. Nakon toga uzima aktivno učešće i izlaže na kolektivnim državnim izložbama u okviru FotoBiH, a na svojoj prvoj međunarodnoj izložbi fotografija portreta, “Festival savremene umjetnosti” u organizaciji ARTZ Tuzla i Fotokino kluba Tuzla, u junu mjesecu 2014. godine, osvaja drugu nagradu za portret u monochrom sekciji. Uskoro slijedi i niz priznanja koja dobija za svoje radove, a neka od njih dodijeljena u 2017. godini su: “Pohvala” na Danima fotografije u Gračanici, “Druga nagrada“ na FotoBiH u Travniku, “Pohvala” na međunarodnoj izložbi "Bucovina Mileniul III“ u Rumuniji. Također učestvuje i na međunarodnim izložbama: PreFoto 2017 Preševa ‐ Kosovo, PREMFOTO, 2017 Palmares ‐ Rumunija, te sa 4 fotografije na izložbi KORITON, KRATOVO 2017 Kumanovo – Makedonija. Od 2015. godine stalni je saradnik Udruženja za razvoj kulture i umjetnosti „Artsinteza“ na svim projektima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P./B.K.

Priredio(la):