TUZLANSKI DOSJE

22.12.2017.
Odobrena sredstva za nastavak izgradnje HKC Sv. Franjo u Tuzli

TuzlarijeU Zagrebu, dana 21. prosinca 2017. godine, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, g. Nikola Mažar, podpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, g. Josip Jerković te državni tajnik i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, g. Zvonko Milas i gđa Ivana Perkušić, svečano su uručili 52 Ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Financijska sredstva državnog proračuna u visini 5.649.072 kuna, dodijeljena su temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu. Temeljem navedenog Zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio ukupno 102 projektna prijedloga.

Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 52 projekta.

Riječ je o projektima koji se odnose na: poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima se provodi obnova i izgradnja obiteljskih kuća; poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva; promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog oporavka; potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama kao i potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije kroz sufinanciranje programa i/ili projekata udruga i ostalih pravnih osoba; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu te poticanje izrade programa i projekata održivog povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kroz stručne podloge i studije.

Franjevačkom samostanu u Tuzli odobrena su novčana sredstava za nastavak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo u Tuzli u visini od 300.000, 00 HRK. Gvardijan fra Mario Divković, zahvalio se državnom tajniku gospodinu Nikoli Mažaru na prepoznavanju važnosti ovoga projekta te uputio poziv Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da posjeti Franjevački samostan u Tuzli i Hrvatski kulturni centra sv. Franjo koji se nalazi u posljednoj fazi izgradnje.

Priredio(la): FST