TUZLANSKI DOSJE

30.04.2010.
Aktivnosti načelnika Imamovića
Utvrđen Nacrt „Tuzlanske deklaracije“


Danas je Načelnik Općine Tuzla predsjedavao nastavkom rada Organizacionog komiteta za organizaciju Međunarodne konferencije o Evropskoj povelji o ljudskim pravima u gradovima. Sastanku Organizacionog komiteta, pored predstavnika Općine Tuzla, prisustvovali su predstavnici gradova Barselone, Sen Denija, Bobinija, San Sebastiana, Nanta i Međunarodne komisije za socijalnu integraciju i participativnu demokratije.


Na kraju dvodnevnog rada Organizacionog komiteta prihvaćen je prijedlog logotipa i web stranice, utvrđen Nacrt „Tuzlanske deklaracije“ kao i nacrt Programa rada 7. Konferencije o Evropskoj povelji o ljudskim pravima u gradovima. Na sastanku je zaključeno da se poziv učesnicima Konferencije uputi do kraja mjeseca maja, a nakon sastanka u Nantu, krajem juna, biće potpuno definisani svi materijali i dokumenti vezani za 7. Konferenciju o Evropskoj povelji o ljudskim pravima u gradovima koja će se održati od 7. do 9. oktobra 2010 godine u Tuzli.

Učesnici sastanka ponovili su da je veoma važno napomenuti da se tuzlanska konferencija održava u vremenu velikih promjena, kao i u periodu globalne ekonomske krize. Učesnici su napomenuli da je veoma značajno da se 7. Konferencija održava na desetu godišnjicu Evropske povelje o ljudskim pravima u gradovima, da se prvi puta organizuje u gradu čija zemlja nije članica EU ( sa izuzetkom Ženeve) i da je prvi puta u zemlji jugoistočne Evrope.

Načelnik Općine Tuzla je ponovio da mu je velika čast da je nakon Barselone, Sen Denija, Venecije, Ninberga, Liona i Ženeve, Tuzli pripala čast da bude domaćin ove velike Konferencije.

A.Redžić

Priredio(la):