TUZLANSKI DOSJE

28.05.2010.
Kantonalna privredna komora i Fondacija za održivi razvoj ˝Odraz˝
Potpisan sporazum o saradnji


U okviru planiranih aktivnosti Centra za regionalnu saradnju kantonalne privredne komore Tuzla, jučer su nakon svečanog otvaranja "Jagodareva" u Čeliću, Nedret Kikanović direktor Kantonalne privredne komore Tuzla i Safet Daud direktor Fondacije za održivi razvoj "Odraz", potpisali Sporazum o saradnji.

"Sporazum kojeg smo danas potpisali ima za cilj Komoru i Fondaciju staviti u službu lokalnih zajednica a također i da privrednim subjektima damo maksimalnu podršku kroz sve potrebne aktivnosti kako bi lakše pristupili sredstvima koja su na raspolaganju u fondovima Evropske unije. prepoznali smo potrebu jačeg povezivanja i djelovanja ove dvije institucije i ovaj Sporazum će odrediti našu saradnju u narednom periodu", rekao je Safet Daud direktor Fondacije.

"Prema ovom Sporazumu će Komora odigrati važnu ulogu u projektu potpore malim i srednjim preduzećima vrijednom 70 milona od čega je 42 milona USD za Federaciju BiH. Projekat je kreiran s ciljem pružanja podrške malim i srednjim preduzećima, kroz poboljšanje dostupnosti finansijskih sredstava, što doprinosi rastu regionalne ekonomije i izvoza. Komora će pružiti konsalting u pripremi projekata te nuditi mogućnosti evaluacije potencijalnih projekata koji će biti nominovani za sredstva Fondacije Odraz", rekao je Nedret kikanović direktor Komore.

Predstavnicima općina koje čine Centar za regionalnu saradnju, predstavljene su dosadašnje aktivnosti Centra i Fondacije. Prezentirani su razlozi osnivanja, ciljevi, program rada, dosadašnji projekti, načini finansiranja projekata prezentacijom kreditne linije. Istaknuto je da je projekat finansiranja malih i srednjih preduzeća pred realizacijom. Riječ je o projektu pružanja podrške prvenstveno izvozno orijentiranim preduzećima a koji je kreiran u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Svjetskom bankom.

Centar za regionalnu saradnju nastavlja sa previđenim aktivnostima već u ponedeljak, 31. maja kada će Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije upriličiti prijem za gospođu Riny Bus, zamjenicu ambasadora Kraljevine Holandije. Ovom prilikom će biti prezentiran Program "ORIO" iz oblasti vodosnadbijevanja i putne infrastrukture.

Inače, program ORIO je finansiran iz sredstava Vlade Kraljevine Holandije i Agencije za međunarodno poslovanje i saradnju (EVD). Ukupna vrijednost projekta ORIO za Bosnu i Hercegovinu iznosi 60 miliona eura, a aplicirati mogu lokalne zajednice i javna preduzeća. Vrijednost projekta ORIO može se kretati od 2 do 60 miliona eura, a program je otvoren do kraja 2011. godine.

Ovom prezentacijom se nastoje animirati općine i javna preduzeća da pripreme kvalitetne projekte koji će biti prihvaćeni i koje bi sufinansirali Vlada Kraljevine Holandije i EVD. Kako je najavljeno iz Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla, sastanku će prisustvovati načelnici 16 općina (13 općina Tuzlanskog kantona i načelnici općina Orašje, Odžak i Domaljevac ), Enes Mujić premijer TK i Mijo Matanović premijer Županije Posavske te direktori javnih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona i Županije Posavske.

(kpktz)

Priredio(la):