TUZLANSKI DOSJE

28.05.2010.
Silajdžić mora tražiti novu dozvolu da posjeti Jurišića


Da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić posjetio Iliju Jurišića u zatvoru u Beogradu, morat će da traži novo odobrenje suda u Beogradu, jer je ono koje je dobio za 25. maj, važilo samo za taj dan, rekla je portparol Višeg suda Dušica Ristić.

Ona je za "Večernje novosti" pojasnila da je, po prvobitnoj dozvoli, Silajadžić mogao da vidi Jurišića uz prusustvo stražara.

Zahtjev za odobrenje posjete nekog drugog datuma, prema informacijama iz Višeg suda, nije stigao, zbog čega je Silajdžićeva posjeta i dalje neizvjesna.

Posjeta Silajdžića Srbiji može biti realizovana čim zvanični Beograd potvrdi identičan program posjete koje su tamošnje vlasti već jednom pismeno odobrile i potvrdile, izjavio je ranije Srni Silajdžićev savjetnik za ustavno-pravna pitanja Damir Arnaut.

Prema Arnautovim riječima, takve potvrde još nema, pa je izgledno da do posjete neće doći ove sedmice.

Kako Srna saznaje u Predsjedništvu BiH, u toku je usaglašavanje Silajdžićevog i kabineta predsjednika Srbije Borisa Tadića o novom terminu posjete, po programu koji je bio dogovoren za 25. maj.

Tim programom, između ostalog, bilo je predviđeno da Silajdžić posjeti u zatvoru Iliju Jurišića, koji u Beogradu izdržava zatvorsku kaznu za navodni zločin nad kolonom JNA u Tuzli maja 1992. godine.

Ministarstvo pravde Srbije privremeno je, od 25. do 28. maja, iz bezbjednosnih razloga obustavilo posjete zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu i u Kazneno-popravnom zavodu Zabela u Požarevcu.
(srna)

Boris Tadić: Silajdžić je uvek dobrodošao u SrbijuBEOGRAD - Silajdžić je uvek dob­rodošao u Srbiju kao i svaki regionalni lider, izjavio je juče predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da ne zna kada će predsedavajući Predsedništva BiH posetiti Beograd, ali i da veruje da će to biti ubrzo.

Tadić je novinarima, nakon kongresa Saveza samostalnih sindikata u Beogradu, izjavio da su ministri spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj i Srbije Vuk Jeremić razgovarali o poseti Silajdžića Beogradu i o njegovoj poseti Sarajevu u narednih nekoliko dana.

Povodom namere predsedavajućeg Predsedništva BiH da u Beogradu poseti Iliju Jurišića, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog učešća u napadu na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, Tadić je rekao da ima „vrlo negativan stav prema svima koji su osuđeni za ratni zločin“.

Istovremeno je ocenio da je „populističko ponašanje, kao što je dočekivanje optuženih ili oslobođenih, neproduktivno i ne doprinosi politici pomirenja i razumevanja na Balkanu“.

Predsednik Srbije negirao je navode medija da je Srbija tražila od Ankare da ubedi Silajdžića da poseti Beograd.


"Nemamo mi takav odnos ni sa Turskom, ni sa BiH. Trilateralni susreti služe da se pokrenu procesi saradnje, da se ukaže i na zajedničku istoriju i mogućnost da zajednički radimo na rešavanju mnogih problema" - kazao je Tadić.


Predsednik putuje u subotu u Sarajevo da bi učestvovao na 21. sesiji Igmanske inicijative, zajedno sa ostalim liderima regiona - predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Crne Gore Filipom Vujanovićem i članovima Pre­dse­dništva BiH Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Rad­manovićem.
(Blic)

Priredio(la):