TUZLANSKI DOSJE

27.05.2010.
15. Međunarodna biciklistička trka ˝Tuzla, 25. maj˝
Najviša ocjena za organizaciju


U organizaciji biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“ u srijedu (26.05.2010. godine) održana je jubilarna 15. Međunarodna biciklistička trka „Tuzla, 25.maj“, koja je posvećena nevino stradalim žrtvama rata, tuzlanskoj omladini. Na ovoj prepoznatljivoj manifestaciji u regionu, učešće je uzelo 7 zemalja i to: Slovenija, Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina sa ukupno 78 biciklista, koji su došli iz 21 biciklističkog kluba.Okupljanje biciklista je bilo ispred TC Omega sve do 11:30 sati, kada je uslijedio zatvoreni start, gdje su biciklisti prvo išli na Kapiju da polože svi zajedno cvijeće i vijence, a zatim na Aleju mladosti, gdje je takođe upriličeno polaganje cvijeća i vijenaca.

Poslije polaganja cvijeća i vijenaca, zatvorenom vožnjom smo išli do Tojšića, gdje smo se zaustavili 10-tak minuta zbog jednog lijepog gesta građane ovog naselja, koji su izašli sa djecom osnovnih škola i dali podršku i pozdrav biciklistima, koji voze ovaj jubilej i ovu trku za sjećanje na tuzlansku omladinu.

Uslijedio je start gdje se išlo prema Sapni kroz Općinu Kalesija. Stanovnici Kalesije dali su podršku biciklistima ispred Prolaznog cilja, na kojem je pobijedio naš vozač Subašić Hidajet.

Po jako teškom usponu i dosta vrućem vremenu išlo se do Sapne gdje je bilo i okretište. Moramo pohvaliti i stanovnike Sapne su dali podršku trkačima izašavši na ulice centra gdje je bilo okretište. U jednom momentu se iz karavana čulo da su organizacija i publika kao na velikim svjetskim biciklističkim manifestacijama.Po povratku iz Sapne na brdu Mramorovi je bio cilj za kadete i veterane, dok su juniori vozili sve do TC Dramar. Slijede rezultati i plasman za najbolju trojicu plasiranih vozača u sve tri kategorije.

- Danas sam možda i najsretniji čovjek na svijetu. Ovaj dan mi je bio obilježen sa dva velika događaja. Prvi je svakako, kojeg moram sa suzama radosnicama reći, da sam postao po prvi puta djed, dobivši unuka od moje starije kćerke Edite, a drugi je svakako da je ova manifestacija dobila najvišu ocjenu za organizaciju. Svi od takmičara i trenera su mi čestitali kroz jako pozitivnu šalu, da je trka izgledala kao Giro D´talija i Tour de France, kroz obezbjeđenje, smještaj, ručak i sve ostalo. Naravno tu je kompletan tim ljudi u Izvršnom odboru, koji su podjednako sa mnom doprinijeli da ova manifestacija tako i izgleda na čelu sa Zlatkom Berbićem.
Posebno bih istakao pripadnike MUP-a TK koji su na svjetski način obezbjeđivali trku, zatim pripadnike Doma zdravlja Tuzla, svakako i Murić Sadiku sa svojom off-set štamparijom, te podjednako važne i Zlatka Dukića, Safeta Husanovića, pripadnike TC Omega koji su bili jedan od generalnih sponzora, Kadić Edima, Kamberović Jasmina, i našeg sekretara koji je besprijekoran u svom poslu, Matić Daria. Zaista, neopisivo sam sretan
, istakao je direktor trke Trle Hajrudin.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, Općina Tuzla, generalni pokrovitelji BH Telekom, TC OMEGA, te ostali sponzori i donatori: OFF SET štamparija, NLB Tuzlanska banka, Lido osiguranje, SALCANO bicikla, Euroherc, Umel dalekevodmontaža, Bosna-Sunce osiguranje, Tehnograd company, Općina Kalesija i drugi.


PRESS Služba
Matić Dario

Priredio(la):