TUZLANKE I TUZLACI

17.05.2005.
Slađana Ćosić
Slađana Ćosić je rođena 9.1.1980. u Tuzli kao druga kcerka sretnih roditelja. Prve snjezne tunele i skolice na asfaltu pravila u Skojevskoj. Poslije postaje dijete Sjenjaka.

Zavrsila osnovnu skolu “Braca Ribar” i na to je ponosna. Pohadjala Gimnaziju “Mesa Selimovic” i Gimnaziju Katolickog skolskog centra u Tuzli. Tamo stekla dozivotne prijatelje.

Od seste godine clan Amaterskog dramskog pozorista Doma mladih. U ratu zavrsava Dramski studio Narodnog pozorista u Tuzli. U augustu 1993. postaje voditeljica djecijeg programa na “Radio Kameleon”-u. Tokom godina postaje clan politicke i kulturne redakcije. 1997. pocinje raditi kao voditeljica zabavne emisije za bh. televizijsku mrezu. Godinu dana radi za humanitarnu organizaciju “Amica” i druzenja s djecom smatra najboljom stvari koju je ikad uradila. Srela ljude, koji jos uvijek gaje i vjeruju u solidarnost.

1999. odlazi u Bec na studij publicistike u kombinaciji sa politickim naukama i teatrologijom. Pocinje raditi za Medjunarodni centar za razvoj migracione politike (ICMPD) u Becu. Tokom pet godina radi na nekoliko projekta, koji se uglavnom bave problematikom azilanata u Europskim zemljama. Diplomira 2003. Nastavlja raditi za ICMPD. Zavrsila seminar za filmske kriticare Sarajevskog filmskog festivala. Dobiva stipendiju austrijskog Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu i Grada Beca za masters u medjunarodnim odnosima u Skoli za usavrsavanje medjunarodnih nauka (SAIS) na americkom univerzitetu “Johns Hopkins”.

U oktobru 2004. odlazi u Bolognu na prvu godinu programa kao jedina Bosanka u generaciji. U septembru 2005. nastavlja drugu godinu u Washingtonu, DC. Ne zna gdje ce biti u maju 2006.

Priredio(la): Tuzlarije