TUZLANKE I TUZLACI

22.05.2005.
Merima Softić
Merima Softić je rođena 19.11.1981 godine u Tuzli kao prva kćerka oca Rašida (Savezni fudbalski sudija ex Yu)i majke Ševale. Ima i mlađu sestru Lejlu. Osnovnu školu je završila u tuzlanskom naselju Slavinovići, a 2000 godine završava Gimnaziju ˝Meša Selimović˝ u Tuzli.

Sa svojih 12 godina počinje da trenira karate u klubu ˝Zmaj od Bosne˝. Prvi zapaženi rezultat Merima je ostvarila na državnom prvenstvu 1995. godine u Banovićima kada je postala viceprvak države.

Ratne 1995. godine Merima dobija poziv za dječiju reprezentaciju Bosne i Hercegovine i u novembru 1995 zajedno sa ostalim reprezentativcima po prvi puta nastupa van Bosne i Hercegovine. Takmičenja su održana u Numbergu (Njemačka) i sedam dana nakon toga putuje u Miškovc (Mađarska).

Spletom okolnosti mijenja se ime kluba za koji nastupa Merima Softić i klub dobija naziv ˝Jedinstvo bijeli rudar Tuzla˝.

Danas sedam godina nakon toga nastupa u klubu KBS Simbra Tuzla - do skora poznat kao ˝Sinalko Tuzla˝.

Merima Softić je dva puta proglašavana za sportiskinju godine Bosne i Hercegovine za 2001 i 2002 godinu.

Za sportiskinju Tuzlanskog kantona 2001 i 2002 godine.

Nekoliko puta uvrštena je u deset najbojih sportista grada Tuzle a dva puta proglašavana kao najuspješnija.

Merima je u svojoj karataškoj karijeri osvojila bezbroj medalja. Izdvajamo njene najznačajnije rezultate:

Vice prvak svijeta 2001 godine, peto mjesto na svjetskom seniorskom prvenstvu u Madridu 2002 godine, prvak Mediterana 2003 godine, juniorski prvak Balkana 2004. godine, viceprvak svijeta na Univerzitetskom prvenstvu 2004, godine u Beogradu.

Sa ženskom ekipom KBS-a Sinbra Tuzla na regionalnom Evropskom prvenstvu u Bratislavi (Slovačka) osvaja prvo mjesto.

Na Bosfor kupu jednom od najjačih karate turnira održanom u Istanbulu 2005.godine osvojila je treće mjesto u teškoj kategoriji.

Zadnji veliki rezultat naše uspješne sugrađanke je treće mjesto na jednom od najjačih Evropskih seniorskih prvenstava održanom od 13-15. maja na Tenerifima u Španiji.

Merima je i kapiten karate reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Pored karatea, student je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, odsjek Pedagogija i Psihologija.

Priredio(la): Tuzlarije