TUZLANKE I TUZLACI

24.07.2005.
Emir Hot
Mladi muzicar iz Tuzle, virtuoz na gitari, Emir Hot, pobjednik je prestiznog takmicenja za gitariste pod nazivom London Guitar Hero Spring 2005 koje je odrzano u Londonu (Wembley), 07.05.2005. godine. Tu vijest su mi potvrdili Mr. Brian Elder, osnivac i organizator Guitar Hero UK takmicenja, kao i Mr. Chris Tompkins, PR & Promotions Manager na londonskom The Guitar Institute - iz obrazovne ustanove koju Emir Hot trenutno pohadja kao student. Ta pobjeda je rezultirala i vrijednom nagradom (Ernie Ball Axis gitara i Ashdown ½Fallen Angel½ pojacalo, kao i Guitar Hero drveni trofej - rucni rad), ali vise od toga radi se o vaznom poenu koji je Emir Hot uknjizio u svojoj karijeri i koji ce doprinijeti da ranije postigne uspjeh koji on vec odavno zasluzuje. Da podsjetim - Emir Hot je bio clanom poznatih tuzlanskih heavy metal bendova - Neon Knights (album ½Deserted Land½).

Slijedi kratki interview sa Mr. Brian Elderom, osnivacem i organizatorom ovog takmicenja.

Mr. Brian Elder, please, introduce yourself.

Brian Elder: My name is Brian Elder and I am founder and organizer of Guitar Hero UK. I work with Pete Lunney from Strings and Things Ltd. UK who is responsible for the sponsors involved - Ernie Ball Musicman guitars, Ashdown amplifiers and Guitar Buyer magazine.

Tell us something about Guitar Hero UK competition.

Brian Elder: I started Guitar Hero UK in Scotland 4 years ago (in Glasgow) and it has grown every year since. I now run finals in Birmingham (Ozzy´s hometown) and London. The talent I have seen so far makes pop reality shows look really bad. The Guitar Hero UK competition looks for great guitaists in the Rock / Metal scene, but we also have Jazz, Blues, Country and Classical players entering the Blues / Alternative section and we also have a Singer / Songwriter section that does well every year. I don´t run this as a business. I am a guitar player / teacher that purely loves guitar music in any form. Guitar Hero UK is a passion. I do my best to help all winners go on to do something in the music industry. We have one young guy called James ´Shredder´ Bird (11 years old) who won the Rock / Metal section in Birmingham last year (he didn´t win overall though) and has since played onstage with Zakk Wylde and BLS. He will probably make it onto the next Black Label Society DVD (due for release later this year).

Who won Guitar Hero UK 2005 competition?

Brian Elder: The winner of London Guitar Hero 2005 was a young Bosnian Herzegovian called Emir Hot. He was the proud winner of an Ernie Ball Axis guitar and a ´Fallen Angel´ amp from Ashdown as well as the Guitar Hero trophy (which is hand carved from wood).

Would you be so kind to express your opinion about the performance of the young gentleman - Mr. Emir Hot (if you witnessed it, of course)?

Brian Elder: Yes I was at the Grand Final when Emir performed. He is a very good guitarist (and overall) musician. Your country should be very proud to have such a shining example (Emir) of your peoples´ musical abilities. He is a very nice guy and quite funny. The judges at the final that picked Emir were: Gizz Butt - guitarist (ex-Prodigy), Mark Hewins -guitarist with Lou Reed and Bob Geldof, Tim Slater - journalist with Guitar Buyer magazine and Nick Owen - bass player with Ronan Keating and Dirty Vegas. I can quote directly from Gizz Butt´s judging form, he said that Emir is ½THE REAL DEAL½, high praise indeed.

Thank you Mr. Elder for this statement.

Brian Elder: All the best, and good wishes. Keep up the good work.

Interview sa Emirom by Dragutin Matoševiæ (juni 2005)

1) Cime je bila uslovljena tvoja odluka da krajem 2002. godine napustis tako perspektivan bend kakav je bio Southern Storm?

Prije svega, pozdrav tebi Dragane i svim posjetiteljima tvoje stranice. Razlog mog odlaska iz, meni i danas dragog benda, je bila nemogucnost proboja na strano trziste, sto je i bio nas glavni cilj. Nazalost, mi smo i danas osudjeni na borbu sa katastrofalnom cinjenicama kao sto su sloboda kretanja i veoma rigorozan vizni rezim za gradjane BiH. Taj bend egzistira i danas i drago mi je da oni imaju jos snage da ostvare taj cilj i u tom smislu ja ih potpuno podrzavam i zelim im sve najbolje.

2) Koliko dugo si se i sto si sve spremao za audiciju za americki Berklee College of Music koja je odrzana u Freiburgu, u Njemackoj?

Intenzivno sam se spremao oko tri mjeseca. Poslao sam im neke svoje instrumentalne snimke i od pet stotina kandidata iz Istocne Evrope, na audiciju je pozvano nas 15. Tamo sam prosao prilicno tezak teoretski i prakticni test, koji je trajao oko dva sata. Za takav test je potrebno obilno predznanje koje sam stekao dok sam pohadjao Osnovnu muzicku skolu u Tuzli i kasnije sam ga prosirivao i odrzavao. Dobio sam i stipendiju koja nije bila dovoljna da pokrije troskove skolovanja, te sam nakon duge borbe oko pronalazenja finansija na kraju i odustao.

3) Par rijeci o toku same audicije za Berklee College of Music u Njemackoj. Kako izgleda sam ispit? Sto se na tom ispitu najvise cijeni?

Svirao sam jednu jazz kompoziciju koju prije nikad nisam cuo koju sam morao notalno da citam i sviram sa lista. Taj dio ispita se zvao ½sight reading½. Na teoretskom dijelu sam radio pismeni test koji je obuhvatao sirok dijapazon opste muzicke teorije koja je preduslov za ulazak na bilo koju svjetsku akademiju. Na kraju sam odsvirao jako zahtjevnu kompoziciju mog velikog uzora Vinnie Moorea preko backing tracka sa CD-u koji sam prethodno sam morao da snimim u studiju u Tuzli.


Michael Angelo i Emir Hot
4) Poznato je da si morao odustati od skolovanja u Americi (iako si zadovoljio na audiciji) zbog enormono visokih troskova skolovanja u toj zemlji. Kako je i zasto izbor pao bas na poznati londonski The Guitar Institute?

½The Guitar Institute½ je po mnogima evropski ½Berklee½ sa jako slicnim programom. Cak su se i neki profesori sa Berklee koledza presli u tu ustanovu. Za ½The Guitar Institute½ sam cuo preko veoma omiljenog magazina ½Guitar Techniques½ za koji pisu skoro svi profesori sa ovog koledza. Skolarina je oko 7 puta jeftinija nego na Berkleeju i to su bili dovoljno jaki razlozi da se i odlucim da krenem u London.

5) Kako izgleda jedna tipicna radna sedmica u skolovanju na tom Institutu?


Emir Hot i Jennifer Batten (Michael Jackson)
Raspored je prilicno busy, kao i na svakom full-time koledzu. Sedmicno pohadjam 15-20 sati nastave. Sistem skolovanja se enormno razlikuje od naseg i zadovoljstvo je biti dio takve svjetske ustanove. Koledz je opremljen najmodernijom opremom za multimedijski sistem skolovanja. Pored svih tih olaksavajucih okolnosti imam jako malo vremena za bilo kakve druge aktivnosti. Tokom cijele godine fokusiran sam samo na muziku.

6) Vec i prije dolaska na to skolovanje ti si imao veliko predznanje iz oblasti muzike. Sto je to sto se ne moze nauciti kod kuce, a skolovanom muzicaru moze pruziti samo jedna specijalizirana muzicka ustanova?

Sama cinjenica da se nalazim u rukama najjacih svjetskih gitarista objasnjava da je moje predznanje neuporedivo sa takvim svjetskim velicinama..

Kiko Loureiro (Angra) i Emir Hot
Tacno je da i samouci mogu dostici takve kvalitete, ali se sa skolom to puno brze i lakse ostvaruje. Po mom misljenju, skola je najisplativija investicija u karijeri iz bilo koje oblasti i sa skolom se sigurno nece napraviti pogresan potez.

7) Postoje li posebne restrikcije za studente tokom skolovanja na The Guitar Institute u Londonu? Recimo, zabrana javnog sviranja, sviranja u bendovima vam Instituta, snimanja u studijima i tako dalje...?

Ne postoji nista takvo i imamo punu slobodu da se bavimo muzikom na bilo koji nacin. Nedavno sam pobijedio na velikom gitarskom takmicenju ½Guitar Hero UK½, odrzanom na londonskom Wembleyu, organizovanom od strane gitarskog giganta ½Ernie Ball½. Skola je bila ponosna na moj uspjeh. Poslije toga uslijedili su pozivi za angazman u nekim popularnim bendovima upravo po preporuci nekih profesora iz moje skole. Trenutno se spremam za audiciju za VAN HALLEN TRIBUTE BAND. Ako dobijem posao gitariste u bendu, krecemo na veliki UK tour u septembru 2005. godine.

8) Tako vaznu ustanovu svakako da posjecuju i mnogi slavni muzicari. Koga si od nama poznatijih imena imao prilike do sada sresti? Ko je na tebe ostavio najdublji dojam?

Svake sedmice nas posjecuju mnogi svjetski gitaristi u sklopu raznih workshopova. Upoznao sam Jennifer Batten (Michael Jackson), Steve Moorse (Deep Purple), Kiko Loureiro (Angra), Ritchie Kotzen (Mr. Big), Neil Murray (Whitesnake), Michael Angelo, Mike Stern i mnoge druge gitariste sa jako bogatom karijerom.

Emir Hot i Kiko Loureiro (Angra)


9) Ides li na koncerte i koji od odgledanih ti se posebno svidio?

Gledao sam puno koncerata, a odusevili su me Whitesnake i Europe Reunion. Radio sam intervju za bonus DVD prije koncerta grupe Europe, pa mozda uskoro i osvanem na njihovom novom remek djelu iz popularne londonske dvorane ½Hammersmith Apollo½.

Textovi preuzeti sa www.barikada.com

Priredio(la): Tuzlarije