TUZLANKE I TUZLACI

27.10.2005.
Amar Selimović

S rijetko viđenim glumačkim kvalitetima i energijom Amar Selimović iz Tuzle utjelovio je lik Hamleta u istoimenoj predstavi reditelja Harisa Pašovića.Odigrao je jednog drugačijeg Hamleta, izmještenog sa Danskog na Osmanski dvor.Pohvalile su ga glumačke veličine, ali i pozorišni znalci.Kada imate 23 godine, značaj je veći lična satisfakcija nemjerljiva.Upravo sa ovim ˝Hamletom˝ u Sarajevu će biti zatvoren ovogodišnji 45.internacionalni teaterski festival Mess.

Uvažava i cijeni mišljenja svojih kolega, kako onih koji su stekli status velikih zvijezda, tako i onih čija profesionalna afirmacija tek treba uslijediti.

Bio je nemirno dijete, nemiran je i danas, energičan impulsivan, ali opet zreliji i iskusniji.Veoma često znao je dati formu svojim nemirnostima koje mu danas, kaže, itekako pomažu u poslu kojim se bavi.

Govori ono što misli, a o rezultatima istine koja izlazi iz njega ne razmišlja.Dođu mu nekada i glave, ali nikada ne izazivaju njegovo kajanje.


Nije razmišljao o glumi kao životnom pozivu.Ne krije i da nije bio posvećen teatru.

- Nisam bio Bog zna kakav učenik, ali znao sam da će doći trenutak da upišem fakultet.U mojoj porodici nekako je bio red da se završi sedmi stepen.Kad sam završio gimnaziju, nisam znao kojim putem da krenem.Volio sam knjige, film, ali o glumi nisam razmišljao.Vjerovatno je poznanstvo sa nekim studentima Tuzlanske akademije scenskih umjetnosti i prijateljstvo sa Emirom Hadžihafizbegovićem uticalo da se zainteresujem za glumu.Ne mogu se sjetiti dana ni situacije kada su se okolnosti poklopile, ali znam da sam poželio da probam ovaj poziv.Proživljavao sam adolescentski period, želio se osamostaliti, otići iz roditeljskog doma, stoga sam i izabrao Sarajevo za studiranje, radi i život -otkriva mladi glumac.

O Amarovom porodičnom stablu dalo bi se pisati.Veliki Meša Selimović amidža je njegovog oca.U kući se mnogo pričalo o velikom bh. književniku.˝Tvrđavu˝ je prvi put pročitao kao srednjoškolac.Pažljivo je pamtio porodična pripovjedanja o Meši, urezao ih duboko u pamćenje.

-Mnogo je stvari zbog kojih se divim Mešinoj ljudskoj, ali i profesionalnoj veličini.Prilikom dobivanja nagrade za roman ˝Derviš i smrt˝, ne mogu se tačno sjetiti kako se nagrada zvala, izbrisao je sa spiska gostiju sve one koji su direktno ili indirektno bili povezani sa likvidacijom njegovog brata.Pokazao je hrabost u ne baš povoljno vrijeme.Svi znamo o čemu govori ˝Derviš i smrt˝.Kada bih dobio priliku da igram ulogu iz nekog Mešinog romana, sigurno je da bih se intimno više priprema za nju - iskren je Amar.

Kaže da ne vjeruje u Boga, već u vlastite snage, u ono što može vidjeti opipati.Ateist opet nije, jer kaže i ateizam je neko uvjerenje i ubjeđenje.

Razmišlja i o ulozi u filmovima.Ako se ponudi zanimljiv scenarij, neće se libiti angažmana.Osim glume zanima ga spot, naročito nogomet.

-Maštao sam da ću jednom istrčati na veliki stadion u dresu ˝Manchester Uniteda˝ -kaže 23-godišnji glumac.

Kao Hamlet


Dijelovi teksta iz magazina ˝Azra˝

Priredio(la): S.M.