TUZLANKE I TUZLACI

16.11.2005.
Vitomir Pavlović
Vitomir Pavlović, novinar i publicista, rođen 1938.godine u Sijerču kod Titovog Užica. Dugogodišnji novinar i kolumnista ˝Fronta Slobode˝, duži period i njegov urednik. Sarađivao je i sa brojnim drugim listovima i časopisima, posebno iz oblasti kulture, najzapaženiji po prilozima o pozorištu i književnosti.

Vrstan pisac reportaza, po kojima se svrstao u red najboljih reportera koji su radili u Tuzli. Spada u takozvanu zlatnu generaciju tuzlanskih novinara.
Osim u novinarstvu, iskazao se kao pisac monografija i dokumentarista. Autor je tekstova za desetak dokumentarnih filmova, od kojih su neki doživjeli i međunarodnu promociju. Uređivao je neke vrlo poštovane časopise iz kulture, kao što su ˝Pozorište˝, te publikacije vezane za jubilej nekada cijenjenog Festivala kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Autor je više knjiga, među kojima je i do sada najbolja fotomonografija Tuzle, izdata 1983.godine. S legendarnim tuzlanskim fotoreporterom Miroslavom Hlubnom izdao je 1988.godine knjigu ˝Album zaboravljenih prizora˝, koja je svojevrsna hronika rasta i razvoja Tuzle. Kao pozorišni kritičar i teatrolog, objavio je više priloga iz istorije Narodnog pozorišta Tuzla.

Dobitnik je više novinarskih nagrada i priznanja među kojima i Udruženja novinara BiH.
U razdoblju poslije rata u BiH, Pavlović je napisao knjigu ˝Vodonose i vitezovi˝, u kojoj se bavio istorijom novinarstva u Tuzli, ali i odnosom pojedinih novinara i predstavnika vlasti u za Tuzlu najdramatičnijim trenucima. Zbog nekih iznesenih ocjena, Pavlović je napadan, prijećeno mu je, ekstremisti su ga nastojali navesti na pomisao da napusti Tuzlu što, na sreću, nije učinio. Jer, u Tuzli je s porodicom ostao cijelo vrijeme rata, kada je bila umjetnost sačuvati glavu, bilo od neprijateljskih granata bilo zbog gladi.Knjiga je doživjela dva izdanja.
Vrlo zapažen je Pavlovićev angažman na izdavanju ˝Prosvjetine poslanice˝, godišnjaka Srpskog kulturnog društva ˝Prosvjeta˝.

Objavio je sjajan esej posvećen nepoznatim detaljima iz života čuvenog skulptora, Franje Ledera.

Priredio(la): M.S.