TUZLANKE I TUZLACI

12.02.2006.
Damir Mršić
Damir Mršić rođen je u Tuzli 1970 godine. Išao je u Osnovnu školu "Džemal Mandžić" sadašnju "Pazar" a poslije u srednju Mašinsku. Iza svoje zgrade na Slatini, gdje je stanovao stalno je igrao košarku u popularnom "kavezu" .Jednom prilikom je rekao da nije košarkaš studirao bi mašinstvo, što je kod Mršića porodična tradicija ali možda je ipak bolje što se odlučio za košarku. O njegovim uspjesima pisalo se mnogo, u nastavku možete pročitati gdje je sada i šta radi.

Najveća košarkaška zvijezda danas u turskom premijerligašu Fenerbahčeu je bh. košarkaš Damir Mršić, koji je u vječitom gradskom derbiju protiv Galatasaraja obilježio 5.000. postignuti koš u devet sezona koliko je odigrao do sada na ovim prostorima.Mršić je u Tursku stigao 1995-96 sezone i do sada je nastupao za tri prvoligaška kluba: NETAS, Tuborg Pilsner i Fenerbahče.

Na insistiranje čelnika velikog Fenera, reprezentativac BiH prelazi klub iz Istanbula u sezoni 2001-02 i postiže za novi klub 550 poena. Na kraju uspjesne sezone Mršić je ražalostio milione navijača Fenera i odlučio se da pođe u Rusiju, gdje je u tri godine nastupao za UNICS iz Kazan i Dinamo iz Moskve.

Potom, iako ima već 33 godine dob kada su mnogi košarkaši prestali aktivno da se bave sportom, vraća u Fener i igra svoje možda najbolje dvije sezone u karijeri. U prvoj pošto se vratio u Istanbul i obukao dres kanarinaca, onu 2004/05.završio je sa kontom od 648 poena, što mu je uz prosjek od 23 postignuta poena po susretu, donijelo titulu drugog strijelca domaćeg prvenstva.
Poslije ove briljantne sezone uprava kluba je promijenila dvogodišnji ugovor sa Damirom Mršićem na novi od 5.sezona, želeći ga da u godini jubileja, kada Fener slavi 100. rođendan ga ima u svom dresu.

U tekućem prvenstvu u kome je odigrano 14. kola, Mršić je za Fener postigao 219 poena. Poslednjih 16 poena, uz 5 asistencija Mrsic je ubacio u susretu protiv Byuk koledža iz Ankare koji je Fener riješio u svoju korist kao domacin sa 81:79, a njegov klub se sa 24.osvojena boda nalazi na 5. poziciji. Za svoj jubilarni 5.000 poen u Turskoj Mršić će dobiti od navijača i uprave kluba kao i predstavnika medija brojne nagrade.
(Dio teksta preuzet iz Oslobođenja)

Priredio(la): S.M.