TUZLANKE I TUZLACI

28.03.2006.
Enver Mehmedbašić

Enver Enko Mehmedbašić je rodjen 1935.godine u Tuzli.Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike.Imao je svoje stalne kolumne u gotovo svim najznačajnijim i najtiražnijim listovima na ovim i širim južnoslovenskim prostorima .
Ostale su upamćene njegove stalne rubrike kao što su «Ljudovanje», «Enkologija», «Vrteška», «Podrumska straka», »Nasmiješite se, molim» i druge.

Na RTV BiH radio je kao urednik, scenarista i voditelj nekih nekad najgledaniji emisija kao što su «Ponekad nedjeljom», »Polarna noć» i druge.

U literaturi bavi se isključivo humorom i satirom.Objavio je deset knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.O ovoj originalnoj humorističkoj prozi svojevremeno su vrlo afirmativno pisali Gustav Krklec, Zuko Džumhur, Ćamil Sijarić, Fadil Hadžić, Izet Sarajlić i drugi književni poslenici od imena i ugleda.

Objavio je zbirke humorističkih i satiričkih priča : «Nasmiješite se, molim» «Vrteška» «Treće uho» «Oaza vedrine» Humoristički roman «Fotelja za više osoba» Satirički roman «Jugohazen» Humorističku hroniku» Evlija Čelebija ponovo medju nama» Putopis po bijelome svijetu «Pravim se Englez» Izbor humora i satire « Enkologija» .

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su : Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva l971. Nagrada « Radoje Domanović» za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista «Jež»


Drugi o Enveru Enki Mehmedbašiću

Pjesnik Izet Kiko Sarajlić je : « Enko Mehmedbašić je ne samo najbolji već i daleko namoderniji bosansko hercegovački humoristički satirični pisac.Nadasve jedna visoko književno artikulisana i tipično sarajevska kombinacija vedrine, melanholije, privrženosti malom čovjeku i one zoščenovske čežnje za lijepim.Moglo bi se reći da je on i Čehov i O Henri i Efraim Kišon sarajevske Titove ulice, ali prije svega - Enko Mehmedbašić.Možda neću pogriješiti ako kažem da je Enko Mehmedbašić humoristički aristokrata.»... To je fragment iz recenzije Izeta Sarajlića o knjizi «Oaza vedrine»

A Zuko Džumhur piše : «Već dugo vremena pratim s radoznalošću i radošću pisanje Enka Mehmedbašića.On me je uvijek uvodio u neke divne predjele duha, u predjele u kojima sam se osjećao veoma rahatU njegovom takvom pogledju na svijet ima i prave mudrosti, mudrosti da se duhom i humorom premoste, prevazidju i savladaju silne neprijatnosti, gluposti i ograničenosti svijeta kojim putujemo, vremena u kome živimo. To štivo je pravi iladž za grješnu ljudsku dušu, banja za liječenje naši tegoba i glazba u našim ušima, ustima, očima, pod jezikom.Aferim, Enko...» To je fragment iz recenzije Zuke Džumhura o knjizi «Evlija Èekebija ponovo medju nama «.

Abdulah Sidran : Recenzija za knjigu Envera Mehmedbašića Spomenar” “ Na prste se jedne ruke daju prebrojati imena onih sarajevskih autora koji su od prvih dana agresije na našu zemlju svojim sugradjanima redovno, precizno, uredno i besprijekorno isporučivali tjednu kvotu prijeko potrebne hrane za dušu, u novinskim rubrikama.Medju tim rijetkim, dragocijenim imenima je i Enver Enko Mehmedbašić. Helem! Od stotinu dvadeset i kusur zapisa, što ih je nesumnjivo vodeći humorist Enko Mehmedbašić heftično objavljivao po novinama, autor je načinio izbor ponajboljih i tako dobivenu knjigu naslovio Spomenar”.Toj knjizi ne treba bolja i jača preporuka od one koju joj je već dalo sito i rešeto svenarodnog radosnog prihvatanja.Nikakve dakle sumnje nema da će ova knjiga klasika našeg humora unijeti golu radost svojim stotinama i hiljadama budući čitalaca …”

Priredio(la): S.M.