TUZLANKE I TUZLACI

04.04.2006.
Hasan Fazlić
U predgovoru za knjigu Hasana Fazlića "KARIKATURE" koja je objavljena 1971.godine, proslavljeni slikar Ismet Mujezinović je napisao:

“Ima tome već više godina, kada sam prvi put u našem listu Front slobode zapazio duhovitu karikaturu sa potpisom - Fazlić. Poslije toga sve češće u raznim listovima naše zemlje. Zatim zaredaše nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu. Svaki razvoj i uspjeh, pa i njegov, uvijek me je iskreno radovao i ispunjavao ponosom, jer, to je još jedan dokaz da narod naše zemlje obiluje neisrpnim vrelom darovitih ljudi u svim oblastima duhovne djelatnosti. Pitao sam se odakle toliko rafiniranog humora, nerava za aktuelne društvene probleme, a povrh svega, taj smisao da se jednostavno i impresivno likovno izrazi. Zatim, prisjećajući se, pa da, i mene je jednom prilikom, što narod kaže, okrpio.
Neka, neka si, samo nastavi .... ali, pazi, čuvaj se ! Vodi brigu da se nikad ne iznevjeri ljubav prema čovjeku i njegovim stremljenima prema boljem i stetnijem životu.“

Mnogi se sjećaju njegovih karikatura iz Oslobođenja, a zanimljivu knjigu Caricatures and Cartoons, autora Hasana Fazlića na 324 strane možete naći u nasim knjižarama .


www.fazlic-cartoons.co.ba

Priredio(la): S.M.