TUZLANKE I TUZLACI

25.06.2006.
Dragan Tešić, glumac Draft teatra Tuzla
Profesionalni amater


Iako nije član profesionalnog ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ljubitelji pozorišne umjetnosti u ovom gradu, naročito komedije, sa respektom govore o Draganu Tešiću Tešić. On je jedan od osnivača Draft teatra, koji ove godine slavi 15. obljetnicu, a za sebe kaže da je profesionalni amater.

"Oduvijek sam volio pozorište, još sam u školi bio aktivan i pravio priredbe i s nekoliko drugova sam bio jako popularan zbog toga", kaže Teša.

Prvu ozbiljniju predstavu, "Pod mliječnom šumom", odigrao je 1980. kao član Dramskog studija Doma mladih Tuzla, a nakon toga je slijedio "Vitez u zoropcu". Od posebno dragih i zanimljivih predstava izdvaja predstavu "Ljubavna priča, a možda i ne", koja je 1991. godine na festivalu u Bugojnu osvojila specijalnu nagradu žirija. Kao hit predstavu "draftovaca" izdvaja i komediju "Kidaj od svoje žene".

"Uvijek sam se volio zezati i stvarno volim komediju. Zato sam i ušao u glumačke vode. Prije rata sam imao problema jer nisam htio biti član Komunističke partije. Probe su mi bile važnije od tih sastanaka", ističe Dragan. I pored toga što je radio na predstavama, posljednje tri decenije gluma nije bila njegov život. Tuzlaci su ga dugo vremena slušali na talasima Radio Kameleona, uglavnom u emisijama zabavnog karaktera. Kaže da je u razgovorima s profesionalnim glumcima često slušao da je to profesija koja je lijepa samo dok se izvana gleda. Kaže da su mu govorili da od pozorišta nije zdrav hljeb, u što se, vremenom, i sam uvjerio.

"Ne glumim da bih od toga živio, već da bih se dobro zezao s rajom. Na kraju, i ovi profesionalni glumci ne žive od glume, već rade nešto pored toga, bave se novinarstvom ili su zabavljači", navodi Tešić.

Iako je imao priliku upisati Akademiju dramskih umjetnosti, što su cijeloj ekipi na festivalu u Bihaću 1991. godine, gdje su pokazali raskošan talenat, i sugerisali, Teša je nikada nije upisao. Uz glumu se bavio s još dosta drugih stvari, tako da nije našao vremena za studiranje. Govoreći o Akademiji u Tuzli, Tešić se pita od koga bi i učio. Kakvi su kriteriji i o kakvoj ustanovi se radi, navodi on, dovoljno govori da su svi studenti u roku, s visokim ocjenama, završili studij, a sada nemaju posla.

"Ma, kultura je na dnu, ali je školstvo ispod kulture", konstatuje Tešić i dodaje da diploma nije mjerilo kvaliteta i talenta.

Zahvaljujući prije svega Draganu Tešiću, Draft teatar posljednjih šest godina u Tuzli organizuje festival pod nazivom "Pozorište bez granica". Sam naziv govori o cilju festivala, koji okuplja pozorišta iz bivše Jugoslavije. Ovogodišnji festival počinje sutra premijernim izvođenjem političke farse "I TV ubija", rađene po tekstu Aleksandra Obrenovića, a režiju potpisuje Dragan Tešić.
(J.Šarac - Nezavisne)

Priredio(la): V.K.