TUZLANKE I TUZLACI

17.09.2006.
Senad Švraka - moreplovac

Nakon desetogodišnjeg egzila u Francuskoj odlučio je svojom brodicom ALEA ploviti svijetm, dosada je obišao četvrtinu planete, a trenutno se odmara na Tajlandu i sprema za nastavka neizvjesnog i uzbudljivog putovanja koji će trajati još najmanje šest godina. Senad Švraka - Barba 22.


Ko je Barba 22?

Barba 22 rođen je u Tuzli 1964. godine pod imenom Senad Švraka. U rodnom gradu završio je matematičku gimnaziju, a potom Akademiju Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Po završetku studija zapošljava se kao snimatelj na Televiziji Sarajevo, a 1991. vraća se ponovo u rodni grad.

1994. emigrira u Francusku gdje tokom sedam godina radi u američkoj ambasadi u Parizu. Avgusta 2003. jedrilica Alea postaje mu novi dom, a Barba 22 novo ime. 8 juna 2004, Barba 22 odvezuje konopce i polazi iz francuske luke St. Cyprien na daleki put. Prva destinacija, Jadransko more. Potom 2005. slijede Grčka i Turska. I 2006., Crveno more i Indijski okean. Gdje će ga odvesti vjetrovi, to zasad niko ne zna pa ni Barba.
Trenutno se u Tajlandu odmara od naporne plovidbe Indijskim okeanom, u očekivanju povoljne sezone za nastavak puta. Zašto je Senad Švraka, Tuzlak, ni po čemu različit od drugih, odlučio krenuti putem kojim ni jedan Bosanac do sada nije prošao? Čini se da niko ne zna pravi odgovor na to pitanje. Neki kažu da je na kartama dobio kartu koja vodi ka zakopanom gusarskom blagu. Drugi pak vele da je krenuo u potragu za idealnom ženom. A oni koji vjeruju da su bolje upućeni od drugih tvrde da je Barba krenuo u potragu za samim sobom...

Bilo kako bilo, jedna je stvar sigurna: Barbi se sviđa ovakav život i nema namjeru da se vrati na kopno, dokle god mu zvijezde na horizontu pokazuju put... Pa, poželimo Barbi dobro more i vjetar u krmu!
Vezani članak
Tuzlak Senad Švraka plovi svijetom I dio
Vezani članak
Tuzlak Senad Švraka plovi svijetom II dio

Priredio(la): S.M.