TUZLANKE I TUZLACI

07.10.2006.
Dr Milan Jovanović
1896 -1970

Doktor Milan Jovanović, ljekar - hirurg, dugogodišnji upravnik Bolnice. Bio je decenijama (30 godina) jedini hirurg Tuzle i okoline. Podigao je prije rata zgradu hirurgije, i s njom je živio. Kada je otišao u penziju, godinama je narod govorio : ˝Jovanovićeva bolnica˝.

Doktor Jovanović kraj operacionog stola se povezuje sa ljudskom patnjom, bolom i srećom. Hirurškim skalpelom zasječe očnu jabučicu i želudac. Rješava svakodnevna ljudska bitisanja, iako to ne ostaje vječno kao riječ, slika ili kip. U tom trenutku je hirurg umjetnik, koji je podnijelo patnju i sreću sa bolesnicima. Da nije bilo dr. Milana Jovanovića hirurga, bečkog đaka sa širokom medicinskom kulturom i ne samo hirurškom, nego i opštom - bez njegova imena i znanja Tuzla bi ostala medicinska provincija, u to doba.

Nije mu smetalo što je upravnik bolnice i šef hirurškog odjeljenja, da na svaki poziv ode u najzabitije selo i pruži pomoć svima koju su je od njega tražili. Njegov životni moto je bio da saosjeća sa patnjama ljudi, a i govorio je da onaj koju ne može suosjećati sa patnjama drugih nije čovjek, a pogotovo ne ljekar.

Ovaj tekst koji je 1983. godine objavljen u Tuzlanskom vremeplovu, Dragiše Trifkovića, napisao je dr. Mustafa Šehović

Priredio(la): S.M.